Helen Fisher: ‘Verliefdheid is een oerdrift’

Ons gedrag in de liefde is voorgeprogrammeerd in ons brein, zegt de Amerikaanse liefdesonderzoeker Helen Fisher. Over de 'four year itch', en waarom afwijzing zo'n pijn doet als je gek op iemand bent.

Haar onderwerp – de liefde – is onuitputtelijk, en als er íémand is die er niet over uitgepraat raakt, dan is het Helen Fisher wel. Ga met de Amerikaanse aan een tafeltje zitten, een cappuccino en een glas water erbij, en ze laat in rap tempo allerlei kanten van de liefde de revue passeren: verliefdheid, gedumpt worden, scheiden… Overal heeft ze wel iets over te zeggen.

Helen Fisher lacht soms uitbundig, om je op andere momenten weer diep in de ogen te kijken. Ze praat niet alleen over wat er uit wetenschappelijk onderzoek is gekomen; als het haar verhaal kan ondersteunen, vertrouwt ze je gerust een voorval uit haar eigen liefdesleven toe. Fisher: ‘Ik ben het roerend eens met feministe Germaine Greer, die ooit heeft gezegd: “Waarom moet een wetenschapper nors en zakelijk zijn om geloofwaardig te worden gevonden?” Ik wil graag mijn bevindingen overbrengen aan het publiek, en als dat beter lukt door open te zijn over mezelf, dan heb ik daar geen enkele moeite mee.’

Ze buigt voorover: ‘En hoe zit het met jóúw liefdesleven? Ik vind het altijd leerzaam naar de liefdesgeschiedenissen van anderen te luisteren. En spannend, ook!’ Stralend: ‘Wat een leuk vak

Log in om verder te lezen.
auteur

Edwin Oden

Ik schrijf heel graag. Het liefst mooie interviews waarin je de geïnterviewde ten diepste leert kennen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontdekkingen die worden gedaan in de psychologie. Neem bijvoorbeeld het breinonderzoek, waar revolutionaire technieken de laatste jaren geweldige inzichten hebben opgeleverd.

» profiel van Edwin Oden

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

Is het vreemd om eigenschappen toe te kennen aan je fiets?

Mensen die zich eenzaam voelen, hebben een sterkere neiging om menselijke eigenschappen toe te kenne...

Lees verder
Branded content

Waarom kunst ons zo raakt

Dans, toneel of een schilderij: als we naar kunst kijken, zijn we geen passieve toeschouwers maar do...

Lees verder
Advies

Hij heeft bijna nooit zin

Ik mis intimiteit bij mijn partner. Hij begint alleen met seks als hij veel zin heeft en dan is het ...

Lees verder
Artikel

‘Ik viel tien keer per dag flauw’

Lees verder
Artikel

Ik ben verliefd op een ander, wat nu?

Lees verder
Artikel

Testosteron maakt wantrouwiger

Lees verder
Artikel

Hoe je lichaam je geest stuurt

Lees verder
Advies

Help: ik ben getrouwd en verliefd op een ander

Lees verder
Advies

Ik ben verliefd op mijn 20 jaar jongere collega

Lees verder