In Stemming en stoornis worden alle mogelijke psychische stoornissen op een toegankelijke manier beschreven, compleet met adressen van belangenverenigingen en aanbevolen literatuur om er meer over te lezen. Het boek is de publieksversie van de dsm-iv, de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, het classificatie systeem dat psychiaters en psychologen gebruiken om diagnoses te stellen.

Training Mindful eten
Training

Training Mindful eten

  • Leer ontspannen omgaan met eten
  • Ontdek hoe je eetgedrag wordt beïnvloed
  • Inclusief meditatie en mindfulness-oefeningen
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Het boek wendt zich recht streeks tot de lezer die zichzelf afvraagt of hij soms lijdt aan een psychische stoornis. Onder het kopje ‘En ik?’ staat uitgebreid beschreven hoe u bij uzelf normale stemmingsschommelingen kunt onderscheiden van een werkelijke stoornis. Het kan geruststellend zijn om te lezen dat je niet zo snel een officiële stoornis hebt: je bent niet direct depressief als je eens een dagje met je hoofd onder de dekens wilt blijven liggen. Anderzijds kan het boek gemakkelijk zijn doel voorbijschieten, omdat het juist kenmerkend is voor veel psychiatrische stoornissen dat zelfinzicht ontbreekt. Je kunt bijvoorbeeld niet van een para noïde persoonlijkheid verwachten dat hij zich herkent in: ‘U wordt geheel in beslag genomen door ongerechtvaardigde twijfels ten aanzien van de betrouwbaarheid van uw vrienden.’ Als je je eigen twijfels onrechtvaardig vindt, heb je geen probleem.

Stemming en stoornis is waarschijnlijk meer geschikt om verder te lezen nadat een arts een diagnose heeft gesteld, of om te bestu de ren wat iemand in uw omgeving nu precies mankeert. De auteurs waarschuwen echter wel dat het niet de bedoeling is dat u uw vrienden en familie als een amateur-psychiater etiketten gaat zitten opplakken. Met deze opmerking in het achterhoofd, verdient het boek een plaatsje in ieders boekenkast, naast de Medische Gezinsencyclopedie.

Stemming en stoornis. Een gids voor iedereen die meer wil weten over kenmerken en diagnose van psychische stoornissen / Allen Frances & Michael First .- Amsterdam: Uitgeverij Nieuwezijds .- isbn 90 5712 059 3 .- fl. 49,90