Een helder overzicht van psychische stoornissen

Wilt u nou eindelijk weleens weten wat precies het verschil is tussen gedeprimeerd zijn en een echte depressie, of wat de kenmerken zijn van schizofrenie, of welke vormen van dementie er bestaan naast Alzheimer? In Stemming en stoornis worden alle mogelijke psychische stoornissen op een toegankelijke manier beschreven, compleet met adressen van belangenverenigingen en aanbevolen literatuur om er meer over te lezen. Het boek is de publieksversie van de dsm-iv, de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, het classificatie systeem dat psychiaters en psychologen gebruiken om diagnoses te stellen.

Het boek wendt zich recht streeks tot de lezer die zichzelf afvraagt of hij soms lijdt aan een psychische stoornis. Onder het kopje ‘En ik?’ staat uitgebreid beschreven hoe u bij uzelf normale stemmingsschommelingen kunt onderscheiden van een werkelijke stoornis. Het kan geruststellend zijn om te lezen dat je niet zo snel een officiële stoornis hebt: je bent niet direct depressief als je eens een dagje met je hoofd onder de dekens wilt blijven liggen. Anderzijds kan het boek gemakkelijk zijn doel voorbijschieten, omdat het juist kenmerkend is voor veel psychiatrische stoornissen dat zelfinzicht ontbreekt. Je kunt bijvoorbeeld niet van een para noïde persoonlijkheid verwachten dat hij zich herkent in: ‘U wordt geheel in beslag genomen door ongerechtvaardigde twijfels ten aanzien van de betrouwbaarheid van uw vrienden.’ Als je je eigen twijfels onrechtvaardig vindt, heb je geen probleem.

Stemming en stoornis is waarschijnlijk meer geschikt om verder te lezen nadat een arts een diagnose heeft gesteld, of om te bestu de ren wat iemand in uw omgeving nu precies mankeert. De auteurs waarschuwen echter wel dat het niet de bedoeling is dat u uw vrienden en familie als een amateur-psychiater etiketten gaat zitten opplakken. Met deze

Log in om verder te lezen.
auteur

Heleen Peverelli

» profiel van Heleen Peverelli

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Pas negen maanden oud en dan al goed luisteren

Het spreekwoord heeft het over dom geboren en weinig bijgeleerd, maar wetenschappelijk onderzoek too...

Lees verder
Advies

Narcistisch maar toch empathisch?

Ik heb narcistische trekjes en voel geen empathie voor anderen. Kan ik leren om empathisch te zijn?

Lees verder
Artikel

‘Als het maar geen kanker is!’

Lees verder
Artikel

Stoppen met roken? Ga wandelen

Lees verder
Artikel

Kiplekker – waarom we vaker zouden moeten scharrelen

Lees verder
Advies

Hoe help ik mijn buurmeisje?

Lees verder
Artikel

rouwverwerking ‘Een voelen dat de adem inhoudt…’

Lees verder
Artikel

Chronisch moe

Lees verder