Je brein blijft jonger als je veel groenten en bessen eet en weinig dierlijke en ‘slechte’ vetten. Dat blijkt uit onderzoek waarin duizend 80-plussers vijf jaar werden gevolgd.

Training

Denk je slank

  • Ontwikkel een sterke wilskracht
  • Ontdek eetgewoontes die bij je passen
  • Afvallen met blijvend resultaat
bekijk de training
Nu maar
€ 75,-

Jaarlijks vulden de deelnemers in hoe vaak ze bepaalde ongezonde producten aten, zoals friet en cake, en hoe vaak ze voedingsmiddelen binnenkregen die beschermen tegen dementie, zoals groenten en vis. Ook deden ze uitgebreide geheugentests.

Het brein van de deelnemers die het gezondst aten, verouderde minder snel dan dat van de minst gezonde eters. Dat lag níét aan factoren als opleidingsniveau, bewegingspatroon, gewicht en depressie. Het verschil bedroeg liefst 7,5 jaar en was terug te zien in alle cognitieve functies, maar vooral in het geheugen voor persoonlijke gebeurtenissen en feitjes, en in de waarnemingssnelheid.

Goed voor het brein:
Groene bladgroenten, bessen, noten, bonen, volkoren granen, kip, vis (eenmaal per week volstaat), olijfolie, wijn (met mate).

Slecht voor het brein:
Rood vlees, boter, kaas, gebak, snoep en snackbarvoedsel.

Training

Mindful eten

  • Leer ontspannen omgaan met eten
  • Inclusief dagboek-app
  • Volg de training in je eigen tempo
bekijk de training
Nu maar
€ 75,-
MIND diet slows cognitive decline with aging, Alzheimer’s & Dementia, september 2015