Veel mensen zijn ontevreden over hun gewicht, eten emoties weg of blijven jojoën. Voor deze doelgroep schreef dr. Phil McGraw zijn nieuwste boek Voel je goed in je lijf: zeven sleutels voor de oplossing van je gewichtsproblemen. Om blijvend controle te krijgen over uw gewicht, moet volgens McGraw – zelf ook aan de zware kant – niet alleen uw menu op de schop, maar ook uw manier van denken over uzelf, eten en gezondheid. Hij meent namelijk dat afvallen geen kwestie is van wilskracht, maar van mentale programmering. McGraw’s boek geeft zeven sleutels waarmee u uzelf kunt herprogrammeren om blijvend gewicht te verliezen: 1. de juiste gedachten creëren, 2. gevoelens verwerken, 3. een omgeving creëren zonder verleidingen, 4. de baas zijn over uw voeding, 5. vitale voeding eten, 6. doelgericht bewegen, en 7. supporters om u heen verzamelen. McGraw benadrukt daarbij dat mensen moeten streven naar hun ware gewicht – dat bij hun bouw en leeftijd past – en niet naar een onrealistisch slank figuur. Zo valt McGraw’s eigen gewicht ook buiten de reguliere tabellen.

Training Mindful eten
Training

Training Mindful eten

  • Leer ontspannen omgaan met eten
  • Ontdek hoe je eetgedrag wordt beïnvloed
  • Inclusief meditatie en mindfulness-oefeningen
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Dr. Phil is helder en optimistisch. Hij pept u op met uitspraken als: ‘Je zúlt slagen als je…’ en ‘Dit boek werkt écht!’ Phil McGraw beweert zelfs dat tachtig procent

van de mensen die zijn strategie volgen, blijvend controle krijgen over het gewicht (voor de traditionele diëten ligt dit percentage op vijf procent). Op zich is dit hoge succespercentage niet vreemd. McGraw’s zeven sleutelplan deelt namelijk nogal wat aspecten met de cognitieve gedragstherapie, die reeds effectief is gebleken bij de behandeling van allerhande klachten. Of dit zelfhulpboek ook tachtig procent van de lézers helpt, is natuurlijk de vraag. Een boek is immers makkelijker te negeren dan een therapeut.

Een minpuntje: McGraw zegt dat zijn betoog wetenschappelijk onderbouwd is en dit blijkt ook uit de literatuurlijst, maar in de tekst verwijst hij niet expliciet naar wetenschappelijk onderzoek. Daardoor blijft het voor de lezer onduidelijk wat wel en wat niet onderbouwd is. Dit is vooral relevant omdat psycholoog dr. Phil ook uitspraken doet buiten zijn vakgebied, bijvoorbeeld over de stofwisseling en alternatieve gewichtstabellen. Er wordt dus wat vertrouwen gevraagd in dr. Phil. Als u dat heeft, is het boek zeker het lezen waard.

Training Mindful eten
Training

Training Mindful eten

  • Leer ontspannen omgaan met eten
  • Ontdek hoe je eetgedrag wordt beïnvloed
  • Inclusief meditatie en mindfulness-oefeningen
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Voel je goed in je lijf: zeven sleutels voor de oplossing van je gewichtsproblemen, Dr. Phil McGraw, Utrecht: Het Spectrum, ISBN 90 274 9184 4, € 16,95