Hij deed veel inspirerende onderzoeken, onder andere naar de vraag hoe het mediterrane voedingspatroon precies bijdraagt aan langlevendheid.

Training

Mindful eten

  • Leer ontspannen omgaan met eten
  • Ontdek hoe je eetgedrag wordt beïnvloed
  • Inclusief meditatie en mindfulness-oefeningen
Bekijk de training
Nu maar
€ 75,-

Toch dankt de Amerikaanse voedingsdeskundige Ancel Keys (1904-2004) zijn grootste bekendheid aan een akelig onderzoek uit de beginjaren van zijn lange carrière: het Minnesota starvation experiment.

In deze ‘hongersnoodstudie’, in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog, zette Keys 36 gezonde vrijwilligers zes maanden op het dieet dat veel Europeanen in die periode noodgedwongen volgden: een homp brood, wat aardappels, een klets kool.

Dat leverde per dag de helft van het aantal calorieën dat de deelnemers gewend waren te eten. Ze vielen dan ook fors af, gemiddeld een kwart van hun gewicht.

Log in om verder te lezen.