Waarom de een alles eet en de ander niets lust

Een kwart van de mensheid proeft smaken veel beter dan gemiddeld, heeft de wetenschap ontdekt. Dat leidt tot opmerkelijke verschillen: de ene eter lust juist alles, de andere vrijwel niets. Over superproevers, de sambalschok en het evolutionaire nut van ons bitteralarm.

Ze genieten net zo intens van een geurige Thaise curry als van een bordje asperges of dampende erwtensoep. Ze weten precies of ze een bepaald type gin het liefst combineren met komkommer of jeneverbessen. Ze proeven feilloos dat er geitenkaas zit in dat knapperige ovenschotelkorstje.
Herken je jezelf in zulke types? Grote kans dat je net als zij een ‘superproever’ bent.

Log in om verder te lezen.

auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

Calorieën lezen maakt slanker

Heb je minder zin in een Big Mac als je weet dat er 510 kilocalorieën in zitten? Waarschijnlijk wel...

Lees verder
Branded content

Niet meer moe, 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Interview

Daarom werd ik coach: ‘Het onzekere bestaan als actrice past niet bij me’

Op haar 18de vertrok Dominique Seedorf van het Brabantse Nuenen naar Amsterdam om naar de Toneelscho...

Lees verder
Artikel

De kracht van voedingssupplementen

Lees verder
Artikel

Eet je vrolijk

Lees verder
Kort

Ongezond eten is ook de schuld van anderen

Lees verder
Artikel

Zo stop je met troost-eten

Lees verder
Artikel

We zijn wat we aten

Lees verder
Test

Hoeveel prikkels vind je prettig?

Lees verder