Koffiecultuur

Nederlanders slaan gemiddeld 4 à 5 koppen koffie per dag (566 ml) achterover en staan daarmee wereldwijd op de eerste plaats. We worden op de voet gevolgd door de Scandinavische landen. Gek genoeg drinken de Fransen, Amerikanen en zelfs Italianen minder latte’s en cappuccino’s dan wij. Uit talloze onderzoeken blijkt dat koffie gezond is; we zijn dus niet slecht bezig. Al hebben we het dan niet over de venti iced peppermint white chocolate mocha van Starbucks (710 calorieën).

Training Mindful eten
Training

Training Mindful eten

  • Leer ontspannen omgaan met eten
  • Ontdek hoe je eetgedrag wordt beïnvloed
  • Inclusief meditatie en mindfulness-oefeningen
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Bakje gezond

Aan de Harvard-universiteit wordt al jaren op grote schaal onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van koffie. In de afgelopen jaren zijn onderzoekers ervan overtuigd geraakt dat het drinken van 2 tot 5 koppen koffie per dag een positief effect heeft op allerlei lichamelijk leed, zoals een te hoge bloeddruk, leverkwalen, diabetes type 2, de ziekte van Parkinson, prostaatkanker, huidkanker en hart- en vaatziekten. Overigens traden sommige effecten ook op bij cafeïnevrije koffie. Dat wijst er volgens de onderzoekers op dat het niet alleen de cafeïne in koffie is die een heilzaam effect heeft.

Langer leuten

Vrouwen die gemiddeld 2 koppen koffie per dag drinken, hebben 10 tot 15 procent minder kans om vroegtijdig te overlijden. Dat blijkt uit gegevens van de Nurses’ health studies, een van de omvangrijkste gegevensbestanden over voeding, levensstijl en gezondheid. De database bevat gegevens van 238.000 Amerikaanse verpleegsters die tussen 1976 en 1989 dagelijks hun eet-, drink- en leefgewoonten bijhielden.

Vrolijker vrouwen

Vergeleken met vrouwen die geen koffie drinken, hebben vrouwen die 4 of meer koppen per dag drinken 20 procent minder kans op het ontwikkelen van een depressie. Dat bleek uit een onderzoek onder ruim 50.000 vrouwen van 40-plus. Dit effect trad niet op bij vrouwen die thee, cola, chocola of andere cafeïnehoudende drankjes dronken. De onderzoekers veronderstellen dat koffie de aanmaak bevordert van de neurotransmitters serotonine, dopamine en noradrenaline en daarmee werkt als een licht antidepressivum.

Studiehulp

Vaak wordt gedacht dat koffie stressverhogend werkt, maar het effect van cafeïne blijkt juist gunstig. Dat is in elk geval zo bij muizen, wijst een groot onderzoek uit. De muizen werden in een nieuwe, stressvolle omgeving gezet. Dat had een negatieve invloed op hun geheugen en ze gingen zich angstig gedragen. Nadat de ontheemde beestjes water met cafeïne kregen, bleken ze significant beter te functioneren en sneller te leren. De productie van stoffen die normaal gesproken vrijkomen bij stress zou door cafeïne worden afgeremd.

Training Depressie beter begrijpen
Training

Training Depressie beter begrijpen

  • Leer depressie beter begrijpen aan de hand van de laatste wetenschappelijke inzichten
  • Ontdek welke eerste stappen je kunt zetten om beter met je depressie om te gaan
  • Inspirerende sessies met video en achtergrondartikelen
Bekijk de training
Nu maar
45,-

Schaapjes tellen

Wie na het einde van de middag koffie drinkt, slaapt ’s nachts minder diep en minder lang. Zo’n langdurend effect van cafeïne werd al langer vermoed, maar is in 2013 voor het eerst echt gemeten. Bij de American Academy of Sleep Medicine kregen proefpersonen op verschillende momenten van de dag pillen met daarin cafeïne of placebopillen. Ze moesten hun gewone slaaptijden aanhouden en verslag doen van hun ervaringen. Ondertussen registreerde een slaapmonitor de tijd en kwaliteit van hun slaap. Wat bleek? Cafeïne die tot 6 uur voor het slapengaan wordt genomen, verkort de slaaptijd met een uur. Opvallend was ook dat de proefpersonen dat zelf helemaal niet doorhadden.

Bronnen o.a.: A. Powell, How coffee loves us back, Health benefits a recurring theme in Harvard research, Harvard Gazette, 2015 / M. Lucas e.a., Coffee, caffeine, and risk of depression among women, Archives of Internal Medicine, 2011 / M. Kaster e.a., Caffeine acts through neuronal adenosine A2A receptors to prevent mood and memory dysfunction triggered by chronic stress, PNAS, 2015 / C. Drake e.a., Caffeine effects on sleep taken 0, 3, or 6 hours before going to bed, Journal of Clinical Sleep Medicine, 2013