Gehoorverlies = geheugenverlies

Verminderend gehoor? Neem zo snel mogelijk een gehoorapparaat, adviseren Franse wetenschappers. Hun onderzoek suggereert namelijk dat dat beschermt tegen geheugenverlies. De onderzoekers volgden 25 jaar lang meer dan drieduizend 65-plussers. Om de paar jaar deden ze uitgebreide geheugentests. Ook ondervroegen ze hen over depressieve klachten en hun sociale netwerk. Het geheugen van slechthorenden die geen […]

Verminderend gehoor? Neem zo snel mogelijk een gehoorapparaat, adviseren Franse wetenschappers. Hun onderzoek suggereert namelijk dat dat beschermt tegen geheugenverlies.

De onderzoekers volgden 25 jaar lang meer dan drieduizend 65-plussers. Om de paar jaar deden ze uitgebreide geheugentests. Ook ondervroegen ze hen over depressieve klachten en hun sociale netwerk. Het geheugen van slechthorenden die geen gehoorapparaat droegen, bleek jaarlijks meer te verslechteren dan dat van degenen die goed hoorden. Degenen die wél een apparaatje droegen, bleven even goed presteren als goed horende personen.

Vermoedelijke oorzaak:een gehoorapparaatje maakt communicatie en sociale contacten mogelijk, en die cognitieve stimulatie maakt dat het geheugen minder snel achteruitgaat.

Self-reported hearing loss, hearing aids, and cognitive decline in elderly adults, Journal of the American Geriatrics Society, oktober 2015
auteur

Marloes Blom

Tijdens mijn afstuderen viel ik even in voor de vorige redactie-assistente – en ben vervolgens niet meer weggegaan. Het is namelijk ontzettend leuk om een steentje bij te dragen aan de totstandkoming van Psychologie Magazine, niet in de laatste plaats omdat ik dat mag doen met zulke fijne collega’s.

» profiel van Marloes Blom

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

Gezond door sociaal contact

Wil je goed in je vel zitten? Omring je dan met veel vrienden die zich ook goed voelen. Dat is namel...

Lees verder
Kort

Vrouwen zijn jonger van geest

De hersenen van vrouwen zijn bijna vier jaar jonger dan die van mannen van dezelfde leeftijd. Tenmin...

Lees verder
Advies

Hoe krijg ik meer ­contact buitenshuis?

Lees verder
Artikel

Waarom contact met vreemden ons gelukkig maakt

Lees verder
Advies

Ik vind niks meer leuk

Lees verder
Artikel

Tactvol reageren: hoe doe je dat?

Lees verder
Kort

Dit zeggen je emoji’s over jou

Lees verder
Artikel

Een goede buur…

Lees verder