Zelfhulpboeken: vage beloften of effectieve therapie?

In elke boekwinkel word je bedolven onder de zelfhulpboeken. Of je nu wilt stoppen met roken of miljonair wilt worden, er zijn genoeg boeken om je met raad en daad terzijde te staan. Maar helpen zij ook echt? En heeft iemand die wil stoppen met roken evenveel baat bij een zelfhulpboek als iemand met een depressie?

Het lezen van zelfhulpboeken gebeurt ook wel op advies van een psychotherapeut. Bij deze ‘bibiotherapie’ neemt de patiënt een gestandaardiseerde behandeling, in boekvorm, mee naar huis en werkt dit min of meer zelfstandig door.

De voordelen van deze methode lijken een veelvuldig gebruik ervan te rechtvaardigen. Zo is bibliotherapie beduidend goedkoper dan welke andere vorm van therapie ook. Een tweede voordeel is dat, vooral in het geval van depressie, door bibliotherapie een grote groep mensen bereikt kan worden die geen professionele hulp willen zoeken omdat zij niet bereid zijn met vreemden over hun problemen te praten.

Helaas staat er tegenover die grote hoeveelheid zelfhulpboeken en de grote voordelen maar een kleine hoeveelheid onderzoek naar de effectiviteit ervan. Uit vergelijkend onderzoek van de Amerikaanse psycholoog Rick Marrs uit 1995 blijkt dat het voornamelijk van de soort problematiek afhangt of een zelfhulpboek effectief is of niet. Zo hebben angst-, assertiviteits- en seksuele problemen de meeste kans af te nemen met bibliotherapie. Dit geldt ook voor problemen op het werk en depressies. Voor mensen die te kampen hebben met overgewicht of graag willen stoppen met roken of overmatig alcohol gebruik, blijken zelfhulpboeken helaas zelden te helpen. Intensief contact met een therapeut en voortdurende

Log in om verder te lezen.
auteur

Lori Broere

» profiel van Lori Broere

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Positieve ideeën

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Vakantie? Eerst afkicken van stress

Psychiater Theo Compernolle, expert op het gebied van de invloed van stress op het brein, vertelt ho...

Lees verder
Artikel

Zelfkennis binnen handbereik

Lees verder
Artikel

Zelfbeheersing gevraagd

Lees verder
Artikel

Een doeltreffend schot

Lees verder
Artikel

Seks in jongerenbladen

Lees verder
Artikel

De vrouw in het zakenleven

Lees verder
Artikel

Naïeve slachtoffers

Lees verder