Zelfhulp: redding of onzin?

De bestsellerlijsten worden gedomineerd door zelfhulpboeken. Al jaren. Maar hebben die ons gelukkiger gemaakt? Een Deense hoogleraar psychologie schreef een ‘anti-zelfhulpboek’ en ook andere wetenschappers maken korte metten met onzin-adviezen.

Durf te worden wie je wilt zijn. Stap uit die comfortzone, volg je intuïtie, doe het nu. Dat was de boodschap van Lynne Rosen, een New Yorkse ‘personal life coach’ en consultant. Ze had een YouTube-kanaal met motivatiefilmpjes en verzorgde eens per maand samen met haar partner John Littig – ook coach – een radioshow: The pursuit of happiness. Regelmatig terugkerende quote daarin: ‘Probeer elke dag iets te doen wat je eng vindt.’

Zomer 2013 deed het coach-koppel iets wat het waarschijnlijk zelf ontzettend eng vond. Ze pleegden samen suïcide. Volgens de achtergelaten briefjes omdat Rosen het leven niet meer verdroeg, en Littig haar lijden niet meer kon aanzien. Kennelijk had hun geloof in de kracht van positief denken ze verlaten.

Een treurig verhaal, dat de afgelopen jaren geregeld werd aangehaald in artikelen die waarschuwden voor zelfhulpgoeroes en zelfhulphypes. Er lopen te veel instabiele types rond in de branche, is de teneur van deze stukken. En er worden te veel onbewezen of zelfs ronduit ondeugdelijke technieken uitgevent. Een verwijt dat door meerdere onderzoeksuitkomsten wordt ondersteund.

Toch is de zelfhulpboekenbranche nog altijd een bloeiende business. In Amerika haalt die zo’n 600 miljoen dollar per jaar binnen. Europese cijfers zijn er

Log in om verder te lezen.
Standvastig: Onder alle omstandigheden jezelf blijven
Boekentip

Standvastig: Onder alle omstandigheden jezelf blijven

Svend Brinkmann
auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Een cursus motivatie voor lummelaars

De Britse Philippa Davies, psycholoog en motivatiecoach, laat aan de hand van haar eigen ervaringen ...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Verhaal

Waarom vriendjes belangrijk zijn

We willen allemaal graag dat onze kinderen gelukkig zijn, maar in hoeverre heb je daar als ouder inv...

Lees verder
Artikel

Daarom werd ik coach: ‘Voor het eerst doe ik wat ik zélf wil’

Lees verder
Artikel

Had ik maar minder faalangst

Lees verder
Artikel

Handboek voor controlefreaks

Lees verder
Artikel

Iemand écht helpen doe je zo

Lees verder
Artikel

‘Hoe stop ik met doemdenken?’

Lees verder
Kort

Zo krijg jij meer moed

Lees verder