‘Kon ik maar meer voor anderen betekenen’

Erica Damen (44): ‘Ik help graag mensen. Een van mijn goede voornemens is dan ook om dit jaar nog meer voor anderen te kunnen betekenen. Ik wil ze behoeden voor fouten en geef graag adviezen. Mijn valkuil daarbij is dat ik soms drammerig en betweterig kan overkomen. Hoe kan ik mensen beter helpen?’

‘Ik ben best gevoelig, trek me veel aan van de gevoelens van anderen. Soms zie ik iemand waarvan ik denk: die is heel erg verdrietig. Als dat dan achteraf blijkt te kloppen, vraagt mijn man zich verbaasd af hoe ik dat wist. Ik denk daarom dat ik wel talent heb om mensen te helpen. Daar haal ik veel voldoening uit.

Het probleem is alleen dat ik af en toe nogal doordram en betweterig overkom. Ik herhaal mijn adviezen te vaak en ga er te lang op door. Een vriendin van mij was bijvoorbeeld ziek geweest, en was tijdens haar herstel erg negatief. Ik probeerde haar te coachen en alles wat zonniger te laten inzien. Maar zij vond dat ik moest ophouden met “prediken”.

Ik geef mensen wel eens ongevraagd advies en vind het dan moeilijk te accepteren dat ze mijn hulp niet willen gebruiken. Ik weet dat iedereen zijn eigen fouten mag maken en dat ik niet elke drenkeling hoef te redden, maar toch probeer ik het. Het is niet zozeer dat anderen mij aanspreken op mijn drammerigheid, ik ervaar het vooral zelf als vervelend. Ik wil mensen blijven helpen, maar mijn hulp eerder staken als ze die niet op

Log in om verder te lezen.
auteur

Marloes Zevenhuizen

Mensen inwijden in de wondere wereld van de psychologie – niets vind ik leuker dan dat. En waar kan dat beter dan bij Psychologie Magazine?

» profiel van Marloes Zevenhuizen

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

Zo krijg jij meer moed

We hebben allemaal wel iets wat we graag zouden willen, maar niet durven. Dat kan van alles zijn: je...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Test

Ontdek je liefdesstijl

'Mensen hebben vaak geen idee hoe ze zich gedragen in een relatie'.

Lees verder
Artikel

‘Twijfelde ik maar minder over mijn loopbaan’

Lees verder
Artikel

Daarom werd ik coach: ‘Voor het eerst doe ik wat ik zélf wil’

Lees verder
Artikel

‘Hoe stop ik met doemdenken?’

Lees verder
Artikel

Hoe accepteer ik mijn whiplash?

Lees verder
Artikel

‘Kon ik maar beter nee zeggen’

Lees verder
Artikel

Iemand écht helpen doe je zo

Lees verder