Hyperdepiep

Druk, impulsief, ongeconcentreerd. Wie ADHD zegt, zegt 'lastig gedrag'. Maar ook niet meer dan dat - want waar de aandoening precies door wordt veroorzaakt, weten we nog steeds niet. Het zou zelfs best kunnen dat het om een hele familie van aandoeningen gaat.

Vaker naar buiten, meer zonlicht op die koppies. En in de winter een daglichtlamp. Het zou een boel problemen kunnen schelen bij ADHD’ers. Althans, dat suggereert een groep Nederlandse onderzoekers, onder wie biologisch psycholoog Martijn Arns, in een artikel dat in maart dit jaar verscheen. De onderzoekers waren geïntrigeerd door een aantal verschijnselen die zich bij mensen met ADHD bovengemiddeld vaak voordoen, en die op de een of andere manier allemaal kunnen samenhangen met de hoeveelheid zon die iemand krijgt.

Zoals het gegeven dat een derde van de overactieve en aandachtszwakke kinderen ’s avonds moeilijk de slaap kan vatten, ook al slikken ze géén ritalin, een beruchte wakkerhouder. Van de volwassen ADHD’ers ligt zelfs 80 procent lang wakker. En als gevolg daarvan zijn deze mensen ’s ochtends halve zombies. Het wijst op een ontregelde biologische klok.

Verder bleek uit twee onderzoeken in 2006 dat ADHD’ers bovengemiddeld vaak een winterdepressie hebben, én dat ze in veel gevallen een stuk rustiger worden van lichttherapie. Ook iets wat samenhangt met een ontregeld bioritme.

En als er iets is wat zo’n ontregeling veroorzaakt, dan is het wel gebrek aan daglicht. Zonder dat we het zelf in de gaten hebben, geeft de intensiteit

Log in om verder te lezen.
auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

De zeven meest gestelde vragen over ADHD

Wat is ADHD? Adhd is voluit een aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit. De afkorting is afkomst...

Lees verder
Artikel

Zo help je een hooggevoelig kind

Volledig van slag door het geluid van de stofzuiger, de stukjes in de pindakaas of een kriebelend la...

Lees verder
Advies

Hoe kan ik weer houden van mijn zoon?

Lees verder
Verhaal

Praten op je werk over psychische problemen

Lees verder
Video

5 vragen over ADHD

Lees verder
Artikel

Hou je hersens erbij!

Lees verder
Artikel

Vijf mythes over ADHD

Lees verder
Interview

Lidy Pelsser: ‘We slikken ritalin als paracetamol’

Lees verder