Hyperdepiep

  • 2131 woorden
  • leestijd is 11 minuten
Druk, impulsief, ongeconcentreerd. Wie ADHD zegt, zegt 'lastig gedrag'. Maar ook niet meer dan dat - want waar de aandoening precies door wordt veroorzaakt, weten we nog steeds niet. Het zou zelfs best kunnen dat het om een hele familie van aandoeningen gaat.

Vaker naar buiten, meer zonlicht op die koppies. En in de winter een daglichtlamp. Het zou een boel problemen kunnen schelen bij ADHD’ers. Althans, dat suggereert een groep Nederlandse onderzoekers, onder wie biologisch psycholoog Martijn Arns, in een artikel dat in maart dit jaar verscheen. De onderzoekers waren geïntrigeerd door een aantal verschijnselen die zich bij mensen met ADHD bovengemiddeld vaak voordoen, en die op de een of andere manier allemaal kunnen samenhangen met de hoeveelheid zon die iemand krijgt.

Zoals het gegeven dat een derde van de overactieve en aandachtszwakke kinderen ’s avonds moeilijk de slaap kan vatten, ook al slikken ze géén ritalin, een beruchte wakkerhouder. Van de volwassen ADHD’ers ligt zelfs 80 procent lang wakker. En als gevolg daarvan zijn deze mensen ’s ochtends halve zombies. Het wijst op een ontregelde biologische klok.

Verder bleek uit twee onderzoeken in 2006 dat ADHD’ers bovengemiddeld vaak een winterdepressie hebben, én dat ze in veel gevallen een stuk rustiger worden van lichttherapie. Ook iets wat samenhangt met een ontregeld bioritme.

En als er iets is wat zo’n ontregeling veroorzaakt, dan is het wel gebrek aan daglicht. Zonder dat we het zelf in de gaten hebben, geeft de intensiteit

Log in om verder te lezen.
auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

ADHD’er eet vaker uit verveling

Lees verder
Interview

Verschil tussen gevoelsleeftijd en kalenderleeftijd

Hoe ouder we worden, hoe groter het gat tussen onze kalenderleeftijd en gevoelsleeftijd, laat onderz...

Lees verder
Artikel

Hyperactiviteit als gave

Lees verder
Test

Heb je ADHD-trekjes?

Lees verder
Artikel

Concentreren is te leren

Lees verder
Artikel

Kunt u zich goed concentreren?

Lees verder
Artikel

Aandacht

Lees verder
Artikel

Het stresskwartet

Lees verder