5 tips voor omgaan met ADHD en ADD

1. Zorg voor rust in huis

Een opgeruimd huis creëert overzicht in het hoofd. Leer jezelf bijvoorbeeld aan om telefoon, sleutels en portemonnee op een vaste plek neer te leggen. Oefen hier net zolang mee tot het een gewoonte wordt.

Mijn leven met ADD

Mijn leven met ADD

Ze is origineel, impulsief, maakt snel vrienden. Ze is óók: slordig, warrig, verstokte laatkomer. ...

Lees verder

Nog een tip: ruim niet meer dan één kast of la tegelijk op. Alle spullen die je twee jaar of langer niet gebruikt hebt, ga je hoogstwaarschijnlijk niet meer missen. Gooi of geef ze weg.

2. Bouw routines op

Zet afspraken direct in je agenda. Heb je een digitale agenda, zet daar dan ook een reminder vooraf in. Plan afspraken altijd wat ruimer in dan je geneigd bent te doen.

En neem elke ochtend vijf minuten de tijd om het programma voor die dag door te nemen. Door jezelf dit soort routines aan te leren, breng je meer structuur in de dag én voorkom je uitstelgedrag.

3. Verbeter je slaapritme

Misschien behoor je tot de 80 procent van de mensen met ADHD die een ‘late slaper’ is. Doordat je biologische klok anders staat ingesteld, val je tot een paar uur later in slaap dan de gemiddelde Nederlander. Maar te weinig slaap kan ADHD-klachten verergeren: meer concentratieproblemen, onrust en impulsiviteit, en prikkelbaarheid.

Training Makkelijker leven met ADHD
Training

Training Makkelijker leven met ADHD

  • Leer wat het betekent om ADHD te hebben
  • Ontdek hoe je het leven met ADHD makkelijker maakt
  • Met inspirerende video's en artikelen
Bekijk de training
Nu maar
45,-

Probeer dus je slaapgewoonten te veranderen: ga zoveel mogelijk op vaste tijden naar bed, drink ’s avonds geen koffie en gebruik tot minstens twee uur voor het slapengaan geen beeldschermen.

4. Trap niet in valkuilen

Het kan verleidelijk zijn om ongezonde ‘oplossingen’ voor je problemen te zoeken. Denk aan alcohol om sneller in slaap te vallen of drugs om je beter te concentreren.

Wat op de lange termijn beter helpt bij omgaan met ADHD, is ontspannen, gezond eten en regelmatig leven. Aarzel niet om professionele hulp in te schakelen als je ondersteuning kunt gebruiken.

5. Wees minder streng voor jezelf

Wie AD(H)D heeft, stuit door zijn chaotische, prikkelbare of impulsieve gedrag vaak op onbegrip en kritiek van anderen. Hierdoor kun je het vertrouwen in jezelf verliezen. Met behulp van cognitieve therapie kun je leren om op een andere – minder strenge – manier naar jezelf te kijken.

Het helpt je ook ontdekken dat AD(H)D niet alleen problematische, maar ook positieve kanten heeft. Je hebt bijvoorbeeld veel energie, creatieve ideeën of doorzettingsvermogen.

Training Makkelijker leven met ADHD
Training

Training Makkelijker leven met ADHD

  • Leer wat het betekent om ADHD te hebben
  • Ontdek hoe je het leven met ADHD makkelijker maakt
  • Met inspirerende video's en artikelen
Bekijk de training
Nu maar
45,-

In de training Makkelijker leven met ADHD leer hoe je beter kunt omgaan met ADHD. Voor wie zelf ADHD heeft, maar ook voor partners en ouders. Met ADHD-expert Sandra Kooij.