De verschrikkelijkste letters uit het alfabet

De Duitse kinderarts en schrijver Heinrich Hoffmann was directeur van een krankzinnigengesticht en gaf in zijn zelf geïllustreerde kinderboek Piet de Smeerpoets (1847) de eerste goede omschrijving van de aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD, van het Engelse Attention Deficit Hyperactivity Disorder).

Piet de Smeerpoets heeft namelijk drie problemen: hij is impulsief, overbeweeglijk en hij kan zijn aandacht nergens bijhouden. Het loopt dan ook slecht af met deze jongen: hij moet zonder eten naar bed, brandt zich en zijn vingers worden met een tang afgeknipt. De moraal van het verhaal is dat wie niet wil deugen daarvan zelf de gevolgen zal moeten dragen.

Precies anderhalve eeuw later is het denken over ADHD-kinderen ingrijpend veranderd. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat men deze kinderen niet met dreigen of straf in het gareel krijgt en simpel gezegd zijn ze niet slecht, maar ziek – ze hebben een subtiele hersenafwijking. De Amerikaanse schrijfster en moeder Ann Colin heeft de confrontatie van haar zoontje Willie met de ‘meest verschrikkelijke letters uit het alfabet’ (ADHD) uitgebreid en op een zeer toegankelijke manier beschreven. Ze beschrijft de problemen die Willie heeft in de omgang met vriendjes, zijn onvermogen plagerijen te doorstaan en zijn onbedaarlijke woede-uitbarstingen. Hij is pas drie jaar als de schooljuffrouw vrijwel dagelijks naar huis begint te bellen, om te vragen of mamma bijstand wil komen verlenen. Hij is niet te handhaven en hij wordt al snel van school gestuurd. Colin maakt niet alleen duidelijk hoeveel overlast

Log in om verder te lezen.
auteur

Ad Bergsma

» profiel van Ad Bergsma

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Hyperdepiep

Druk, impulsief, ongeconcentreerd. Wie ADHD zegt, zegt 'lastig gedrag'. Maar ook niet meer dan dat -...

Lees verder
Branded content

Moe? 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Artikel

De winnaars van de schrijfwedstrijd ‘En nu is het klaar’

‘Welke gebeurtenis wil je achter je laten? Schrijf een afscheidsbrief aan een nare ervaring, relat...

Lees verder
Interview

Psychiater Sandra Kooij: ‘ADHD-medicijnen zijn niet gevaarlijk’

Lees verder
Interview

ADHD-psychiater: ‘Ouders stoppen echt niet graag een pilletje in hun kind’

Lees verder
Artikel

Tekort aan slaap lijkt op ADHD

Lees verder
Kort

Volwassene ziet eigen ADHD-symptomen niet

Lees verder
Recensie

Greenspan in plaats van ritalin

Lees verder
Artikel

Pacman beloont het brein

Lees verder