Hyperactiviteit verrijkt je leven!

ADHD is niet uitsluitend een probleem, betogen de schrijvers van een hulpgids voor ADHD’ers en hun omgeving: de stoornis heeft ook voordelen. Empowerment in vijf stappen.

In Nederland kampt zo’n 4 procent van de kinderen en 2 procent van de volwassenen met ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), een aandoening die wordt gekenmerkt door concentratieproblemen, impulsiviteit en hyperactiviteit. Edward Hallowell en John Ratey – beiden ADHD’er en psychiater – schreven de Hulpgids ADHD voor iedereen die te maken heeft met de stoornis, onder wie partners, ouders en hulpverleners. Het boek geeft veel achtergrondinformatie, bijvoorbeeld over de rol van genen en opvoeding in het ontstaan van ADHD, het stellen van de diagnose en de behandeling. Om de sterke punten van jonge en oude ADHD’ers te stimuleren, presenteren de auteurs een vijfstappenplan: 1) het opbouwen van een positieve band met een coach; 2) spel als middel om je talenten te ontdekken; 3) het beoefenen van een activiteit die je leuk vindt; 4) het beheersen van deze activiteit; 5) het krijgen van erkenning daarvoor, waardoor het zelfvertrouwen groeit.

In tegenstelling tot veel andere boeken over ADHD bespreekt de Hulpgids niet­alleen voor de hand liggende onderwerpen, zoals de voor- en nadelen van medicijngebruik, maar ook minder bekende onderwerpen als de partnerkeuze van ADHD’ers en hun seksleven. Verfrissend is bovendien dat adhd niet louter wordt gezien als probleem: ADHD’ers zijn origineel, creatief, hartelijk en beschikken

Log in om verder te lezen.
auteur

Pieternel Dijkstra

Ben je ook een beetje verlegen, onzeker of makkelijk van streek? Zie je op tegen praatjes met onbekenden, en drukke feesten?

» profiel van Pieternel Dijkstra

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Hyperactiviteit als gave

Het begon als een essay dat hij moest schrijven voor school. Daarna maakte hij er een verhaal van. E...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Digitaal opvoeden: 1 dag zonder scherm

Wanneer leg je die smartphone of tablet nou achter slot en grendel? Hoe maak je je kind weerbaar teg...

Lees verder
Interview

Bram Bakker: ‘Ik heb onbehandelde ADHD’

Lees verder
Kort

ADHD’er heeft meer stress

Lees verder
Interview

Lidy Pelsser: ‘We slikken ritalin als paracetamol’

Lees verder
Advies

Wat doen pillen tegen ADD met mijn brein?

Lees verder
Verhaal

Hyperen op ritalin

Lees verder
Artikel

Kunt u zich goed concentreren?

Lees verder