Samen kijken maakt slim

Weg met die smartphone, zeggen Amerikaanse neurowetenschappers tegen jonge ouders; concentreer je op je baby, dan verbeter je ook diens focus. De onderzoekers leiden dit af uit een experiment waarin ze 36 ouders en hun eenjarigen nieuw speelgoed gaven. Via een camera op de hoofden van deze ouder-kindduo’s maten ze hun blikrichting en aandachtspanne. Uitkomst: […]

Weg met die smartphone, zeggen Amerikaanse neurowetenschappers tegen jonge ouders; concentreer je op je baby, dan verbeter je ook diens focus.

De onderzoekers leiden dit af uit een experiment waarin ze 36 ouders en hun eenjarigen nieuw speelgoed gaven. Via een camera op de hoofden van deze ouder-kindduo’s maten ze hun blikrichting en aandachtspanne.
Uitkomst: hadden ouders en de baby’s beiden naar een speelgoedje gekeken, dan bleven de kinderen daarna veel langer kijken. Ook nadat de ouder de blik weer had afgewend.
Volgens de onderzoekers is dit een belangrijke ontdekking, omdat aandachtspanne een voorspeller is van bijvoorbeeld taalniveau en probleemoplossende vaardigheden.

The social origins of sustained attention in one-year-old human infants, Current Biology, mei 2016
auteur

Marloes Blom

Tijdens mijn afstuderen viel ik even in voor de vorige redactie-assistente – en ben vervolgens niet meer weggegaan. Het is namelijk ontzettend leuk om een steentje bij te dragen aan de totstandkoming van Psychologie Magazine, niet in de laatste plaats omdat ik dat mag doen met zulke fijne collega’s.

» profiel van Marloes Blom

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Babydagboek als onderzoeksbron

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Kort

Zo krijg jij meer moed

We hebben allemaal wel iets wat we graag zouden willen, maar niet durven. Dat kan van alles zijn: je...

Lees verder
Artikel

Baby aan boord

Lees verder
Artikel

Zwarte babyface scoort

Lees verder
Artikel

Wanneer slaapt-ie nou dóór?

Lees verder
Artikel

Baby’s laten huilen?

Lees verder
Artikel

Baby in de scanner

Lees verder
Artikel

Het papabrein

Lees verder