Subtiele manipulatie in de supermarkt

Een kwart van de artikelen waarmee we thuiskomen, kwam niet voor op het boodschappenlijstje. Supermarkten zijn speciaal ontworpen om ons te verleiden tot het doen van zoveel mogelijk onbedoelde aankopen.

koopgedrag

Supermarktenketens hebben ons koopgedrag tot wetenschap verheven en het net zo nauwkeurig in kaart gebracht als het menselijk genoom. Grootgrutters als Albert Heijn, a&p en Konmar gebruiken psychologische kennis om ons ertoe te verleiden meer geld uit te geven dan we van plan waren. Supermarkten richten hun filialen zodanig in dat we het boodschappenplan even laten voor wat het is en het winkelwagentje vullen met dingen die we op dat moment lekker, leuk of handig vinden.

De opstelling van de schappen dwingt klanten een omslachtige route af te leggen. Immers: hoe langer ze in de winkel blijven, hoe meer ze kopen. Met deze marketingwet in het achterhoofd, zorgen veel supermarkten ervoor dat de klant tegen de klok in het pand doorloopt. Volgens de Amerikaanse beïnvloedings- en verleidingsexpert Kevin Hogan, hoogleraar aan de universiteit van St. Thomas, lopen we van nature het liefst met de klok mee. Wanneer dit onmogelijk is, vertragen we ons tempo. Als supermarkten de kassa’s van links naar rechts verplaatsen, kunnen ze rekenen op omzetstijging.

De vertragingstactiek begint al bij de groente- en fruitafdeling, die meestal bij de ingang is gelegen. Dit is een ‘moeilijke’ afdeling, want hier is veel te zien en te

Log in om verder te lezen.
auteur

Gijs Ammerlaan

» profiel van Gijs Ammerlaan

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

Vieze neus

Vanaf ons 5de volgen we ook onze neus wanneer we emotionele beslissingen nemen.

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Kort

Laat het los, moeders

Vaders zijn meer dan ooit betrokken bij de opvoeding, en toch vinden veel moeders dat ze het beter k...

Lees verder
Artikel

Het brein van Steven Pinker

Lees verder
Artikel

De geuren van je jeugd

Lees verder
Artikel

Een kaartenhuis op heipalen

Lees verder
Artikel

De geur van concentratie

Lees verder
Artikel

Douchen in het donker…

Lees verder
Artikel

Geur van zogende moeders is opwindend

Lees verder