Leren praten in 14 stappen

Taalverwerving verloopt in een vaste volgorde: er is geen kind dat ‘ik’ zegt voor het zijn eigen neus kan aanwijzen. De veertien fasen in de taalontwikkeling.

Een baby is nog maar een paar maanden oud en er komen al grappige geluidjes uit. Eerst nog wat kirrende eh’s en ah’s, maar al snel volgt het bekende ‘dada’ en ‘baba’. En dan, op een mooie dag, is daar het eerste woordje: vaak ‘mama’, maar ‘kikker’ kan ook.

In hun enthousiasme schrijven ouders (bij hun eerstgeborene) elk woord op dat hun kind uitbrengt. De eerste tien woorden zijn om nooit meer te vergeten. Daarna volgen in hoog tempo de volgende honderd en duizend woorden, en van de ene op de andere dag – zo lijkt het – spreekt het kind in mooie volzinnen: ‘Waar tanken tankauto’s eigenlijk?’ en ‘Als ik later groot ben, dan word ik balletdanseres.’

Grote stappen

De taalsprongen die kinderen de eerste jaren maken, zijn groot. Tot ongeveer het zesde jaar wordt de basis van de taal gelegd. Daarna begint het bijschaven, een proces dat minstens zo belangrijk is. De een neemt deze stappen wat sneller dan de ander, maar de volgorde is bij alle kinderen en in alle talen gelijk.

In die taalontwikkeling zijn vier belangrijke aspecten te onderscheiden. De fonologische ont­wikkeling (de klanken die een kind maakt), de semantische ontwikkeling (de betekenis

Log in om verder te lezen.
auteur

Manon Sikkel

» profiel van Manon Sikkel

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Help uzelf

We streven naar van alles: sexy, dynamisch en succesvol zijn, maar blijven ons minderwaardig voelen ...

Lees verder
Test

Hoe sociaal intelligent ben je?

Wat is het geheim van lange vriendschappen, zijn vakanties goed of slecht voor de liefde en wat is c...

Lees verder
Artikel

De vijftienjarige Andrea Luten werd op 10 mei 1993 vermoord en liet haar ouders verslagen achter.

Lees verder
Artikel

Is onderzoek naar de leerachterstand van allochtonen wel nodig?

Lees verder
Artikel

Gesticuleren helpt articuleren

Lees verder
Artikel

De wereld van het spannende boek

Lees verder
Kort

Kijken doet praten

Lees verder
Artikel

De gave van het woord

Lees verder