Luisteren en vragen stellen

Daniël heeft een zware dag op zijn werk en alles loopt anders dan hij verwachtte. Als hij thuiskomt en aan zijn partner Paula over die dag wil vertellen, onderbreekt zij hem steeds met opmerkingen en suggesties over hoe hij de situatie had kunnen aanpakken. Daniël raakt geërgerd. Hij voelt zich niet begrepen en maakt snel een einde aan het gesprek.

Welke mechanismen zijn verantwoordelijk voor zo’n communicatiepatroon? Hoe komt het dat mensen de neiging hebben om de verantwoordelijkheid voor problemen van anderen over te nemen? Relatie- en familietherapeut Lundberg legt uit hoe de techniek van validering (inleven in de gevoelens van anderen) het genoemde communicatiepatroon kan doorbreken. De techniek is zo’n vijftig jaar geleden onder de noemer ‘empathie’ ontwikkeld door de beroemde psychotherapeut Rogers.

Het overnemen van problemen van de ander, behoort tot een van de valkuilen van een relatie. Vaak komt het voort uit een oprecht streven de ander te helpen. Ook bieden mensen hulp aan, omdat ze bij de ander in het krijt staan en geen hulp durven weigeren. Of de vraag om hulp appelleert aan fantasieën om anderen te redden. Maar mensen kunnen elkaar ook manipuleren of onder druk zetten om hen te helpen hun problemen op te lossen. Bekende tactieken zijn dan: ‘Jij bent hier veel beter in dan ik’, of ‘Jij bent zo’n goede vriendin’ of ‘Ik weet gewoon niet hoe het moet.’ Hoe begrijpelijk ook, effectief is deze vorm van communicatie niet. Daarom staat in de techniek van validering centraal dat men problemen van anderen niet kan oplossen, niet verantwoordelijk voor de

Log in om verder te lezen.
auteur

Oda Salomons

» profiel van Oda Salomons

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

De meeslepende twijfel van Wim Hofstee

'Een goeroe gelooft niet wat hij zelf verkondigt.' De eminente Groningse hoogleraar psychologie Wim ...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Wat kinderdromen je vertellen

De meeste dromen zijn juist géén bedrog. De nachtelijke belevenissen van je kind weerspiegelen zij...

Lees verder
Artikel

Schaamteverschillen tussen Belgische en Nederlandse adolescenten

Lees verder
Artikel

De groeistuipenvan de evolutie

Lees verder
Artikel

Is onderzoek naar de leerachterstand van allochtonen wel nodig?

Lees verder
Artikel

Dat had je gedroomd!

Lees verder
Kort

Kijken doet praten

Lees verder
Artikel

Sprookjes verslaan de psychologie

Lees verder