Gevoeligheid voor babyhuiltje minder na een keizersnee

Ontwikkeling Moeders die op natuurlijke wijze bevallen, zijn gevoeliger voor het gehuil van hun baby dan moeders die een keizersnee kregen. Dat hebben Amerikaanse onderzoekers ontdekt toen ze kersverse moeders een paar weken na de bevalling lieten luisteren naar geluidsopnamen met babygehuil. Moeders die een natuurlijke bevalling hadden gehad, bleken bij het horen van hun […]

Ontwikkeling

Moeders die op natuurlijke wijze bevallen, zijn gevoeliger voor het gehuil van hun baby dan moeders die een keizersnee kregen. Dat hebben Amerikaanse onderzoekers ontdekt toen ze kersverse moeders een paar weken na de bevalling lieten luisteren naar geluidsopnamen met babygehuil.

Moeders die een natuurlijke bevalling hadden gehad, bleken bij het horen van hun eigen baby meer hersenactiviteit te krijgen dan moeders met een keizersnee. Dat gebeurde vooral in hersen­gebieden die te maken hebben met empathie, opwinding, motivatie en beloning.

Moedergevoel wordt aangezwengeld door hormonen en specifieke hersencircuitjes, verklaren de onderzoekers. Een aantal van deze hersenprocessen wordt gestimuleerd door de samentrekkingen van de baarmoeder en de extra hoeveelheid van het bindingshormoon oxytocine die vrijkomt bij een natuurlijke bevalling.

Journal of Child Psychology and Psychiatry, oktober 2008

auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Babytoontje heeft een functie

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Interview

Fara Bellinga: ‘Herinneringen vastleggen vind ik zo waardevol’

Fara (30) en Daniel Bellinga (39) zijn ouders van Luan (6), Lucilla (4) en Luxy (1). Elke ochtend om...

Lees verder
Artikel

Mama’s warme handen

Lees verder
Artikel

Lopende baby zoekt meer contact

Lees verder
Artikel

Constructief ruziemaken helpt de baby

Lees verder
Artikel

Geen speen

Lees verder
Artikel

‘Ik wilde mijn baby ombrengen’

Lees verder
Verhaal

Ben ik wel klaar voor een kind?

Lees verder