Gevoeligheid voor babyhuiltje minder na een keizersnee

Ontwikkeling Moeders die op natuurlijke wijze bevallen, zijn gevoeliger voor het gehuil van hun baby dan moeders die een keizersnee kregen. Dat hebben Amerikaanse onderzoekers ontdekt toen ze kersverse moeders een paar weken na de bevalling lieten luisteren naar geluidsopnamen met babygehuil. Moeders die een natuurlijke bevalling hadden gehad, bleken bij het horen van hun […]

Ontwikkeling

Moeders die op natuurlijke wijze bevallen, zijn gevoeliger voor het gehuil van hun baby dan moeders die een keizersnee kregen. Dat hebben Amerikaanse onderzoekers ontdekt toen ze kersverse moeders een paar weken na de bevalling lieten luisteren naar geluidsopnamen met babygehuil.

Moeders die een natuurlijke bevalling hadden gehad, bleken bij het horen van hun eigen baby meer hersenactiviteit te krijgen dan moeders met een keizersnee. Dat gebeurde vooral in hersen­gebieden die te maken hebben met empathie, opwinding, motivatie en beloning.

Moedergevoel wordt aangezwengeld door hormonen en specifieke hersencircuitjes, verklaren de onderzoekers. Een aantal van deze hersenprocessen wordt gestimuleerd door de samentrekkingen van de baarmoeder en de extra hoeveelheid van het bindingshormoon oxytocine die vrijkomt bij een natuurlijke bevalling.

Journal of Child Psychology and Psychiatry, oktober 2008

auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Gewoon drinken tijdens de zwangerschap?

Matig alcoholgebruik tijdens de zwangerschap lijkt minder kwaad te kunnen dan ons de laatste jaren w...

Lees verder
Artikel

Psychologie Magazine lanceert Coachfinder, matchingplatform voor coaching

De vraag naar coaching neemt toe en ook het aanbod groeit hard. Daarom lanceert Psychologie Magazine...

Lees verder
Artikel

Hoop voor lelijke kleintjes

Lees verder
Artikel

De invloed van vroege ervaringen

Lees verder
Artikel

Babyblues

Lees verder
Kort

Humor in de wieg

Lees verder
Artikel

Vroege geboorte beïnvloedt de persoonlijkheid

Lees verder
Artikel

Baby in de scanner

Lees verder