Seks in jongerenbladen

',,Wees maar niet bang," zei hij, ,,ik doe niets wanneer je het niet wilt." We hebben die nacht nauwelijks geslapen. Uren lang kusten en streelden we elkaar of lagen stil te genieten van de warme aanraking van elkaars lichaam.' Dit citaat uit 1987 uit het meisjesblad Yes, is typerend voor de toon die het blad in die tijd aansloeg. De ervaren man leidt het meisje met zachte hand bij haar eerste seksuele ervaring. In dit romantische perspectief, zoals com municatiewetenschapper Joost de Bruin het noemt in zijn boek De spanning van seksualiteit, zijn seks en liefde altijd met elkaar verbonden, is liefde voor altijd en heeft romantiek steevast betrekking op een vaste vriend.

De Bruin concludeert in zijn onderzoek naar seksualiteit in jongerenbladen dat dit romantische perspectief in de moderne bladen bijna verdwenen is. Ook het macho-perspectief, vooral terug te vinden in het jongensblad Webber, is aan afbrokkeling onderhevig. Publiceerde het blad in 1997 nog teksten als: ‘Als mijn vriendin slaapt, heeft ze altijd haar mond een beetje open. Dus ik dacht: als ik hem er nou gewoon instop, dan merkt ze er niks van’, in 1998 werd de uitgave van het blad enige tijd gestaakt wegens te lage verkoopcijfers. Volgens De Bruin zijn zowel het romantische als het macho-perspectief niet meer van deze tijd, door de afnemende verschillen tussen jongens en meisjes in hun houding ten opzichte van seks. De idealiserende kijk op seksualiteit die uit beide perspectieven blijkt, heeft volgens hem plaats gemaakt voor een meer realistische blik. In bladen als Break Out! stellen ‘echte’ jongens en meisjes vragen en vertellen ze over hun seksuele ervaringen.

Dit soort interessante conclusies ten spijt, is het boek een merkwaardig samenraapsel. Door de mengeling van onderzoeksverslag, handleiding voor verschillende methoden van onderzoek, literatuurstudie en morele beoordeling, is onduidelijk wat de auteur met het boek beoogt. Ondanks de drie hoofdstukken over onderzoeksmethodes, is De Bruin af en

Log in om verder te lezen.
auteur

Heleen Peverelli

» profiel van Heleen Peverelli

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Het geheim van een goede relatie

De volmaakte liefde is de combinatie van hartstocht, intimiteit en het gevoel van 'commitment', de o...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Verhaal

Dit zeggen experts over digitaal opvoeden

Smartphones, tablets en games zijn niet meer weg te denken uit het leven van onze kinderen. Wat is d...

Lees verder
Artikel

Waarom vergeten we onze eerste herinneringen?

Lees verder
Advies

Mijn vriend chat met andere vrouwen

Lees verder
Advies

Mijn vriend heeft geen zin in seks

Lees verder
Artikel

Slimme robotjes

Lees verder
Kort

Zo geniet je meer van seks

Lees verder
Artikel

Anatomiekunst: een reis door het lichaam

Lees verder