Opvoeding

Bent u ervan overtuigd dat uw baby het begrijpt wanneer u ‘speen’ of ‘beer’ zegt? Dat zou zomaar kunnen kloppen. Met tien maanden kunnen baby’s namelijk al woorden koppelen aan voorwerpen, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Maar let op: dat gaat alleen op voor de voorwerpen die ze zelf interessant vinden.

Training Positief opvoeden voor puberouders
Training

Training Positief opvoeden voor puberouders

  • Positief contact maken met je kind
  • Omgaan met je eigen emoties én die van je kind
  • Afspraken maken en grenzen stellen
Bekijk de training
Nu maar
79,-

De onderzoekers lieten baby’s telkens twee voor­werpen zien: een leuk speeltje, zoals een glinsterende toverstok, en iets saais, zoals een deurknop. Ze wezen de twee voorwerpen één voor één aan en gaven ze een onzinnaam: modi en glorp. De baby’s bleken weinig aandacht te besteden aan het saaie voorwerp, ze waren vooral geïnteresseerd in het leuke speeltje.

Vervolgens werden de baby’s afgeleid met een nieuw onzinwoord. Maar wanneer de onderzoekers een tijdje later weer modi of glorp zeiden, keken de baby’s meteen terug naar het leuke voorwerp. Ze hadden beide woorden dus gekoppeld aan het speeltje, ook het woord voor het saaie ding. Conclusie: het is mogelijk om een baby van tien maanden al woordjes te leren herkennen, zolang die maar verwijzen naar leuke zaken als glinsterende toverstokken.

Child Development, maart/april 2006