Peuters staan heel anders in de wereld dan volwassenen, legt klinisch pedagoge José Sagasser uit in haar nieuwe boek. Vier inzichten die helpen om het gedrag van peuterpubers te begrijpen:

Training Positief opvoeden voor puberouders
Training

Training Positief opvoeden voor puberouders

  • Positief contact maken met je kind
  • Omgaan met je eigen emoties én die van je kind
  • Afspraken maken en grenzen stellen
Bekijk de training
Nu maar
79,-

1) Peuters letten vooral op wat je doet, niet op wat je zegt. Omdat ze nog niet zoveel taal hebben, reageren ze vooral op je emoties en gedrag. Een strenge toon en direct ingrijpen is dus effectiever dan zeggen dat iets niet mag.

2) Peuters willen aandacht – heel veel aandacht. Maar meestal zijn we geneigd om sneller en langer aandacht te geven als een kind iets fout doet (‘schei toch uit, ik wil niet dat je de hele tijd…’) dan wanneer het iets goed doet. Geef dus vooral veel aandacht als je kind gezellig en lief is.

3) Nieuw gedrag aanleren duurt drie weken. Peuters leren door honderd keer hetzelfde te doen. Als je ze iets wilt afleren, moet je dat minstens drie weken consequent volhouden.

4) Straffen heeft weinig zin. Peuters zijn nog niet in staat om dat te volgen, omdat ze nog niet goed vooruit kunnen plannen.

Training Ontspannen opvoeden
Training

Training Ontspannen opvoeden

  • Ontdek hoe je als ouder positief en relaxed blijft
  • Omgaan met de emoties van je kind
  • Voor ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd
Bekijk de training
Nu maar
79,-

José Sagasser, De kleine koning(in). Do’s en don’ts tijdens de peuterpuberteit, Kosmos, € 14,95