1. Je snapt waarom bepaalde plekken intense herinneringen oproepen

Waar je was toen de vliegtuigen zich in de Twin Towers boorden en de plek waar je je eerste kus kreeg: de meeste mensen weten het nog precies. Volgens psychiater Victoria O’Keane speelt ‘plaats’ een belangrijke rol bij het vormen van (emotionele) herinneringen.

Speciale hersencellen – zogeheten plaatscellen – in de hippocampus houden bij waar je je bevindt, en koppelen die plek aan wat je toen deed of voelde. Of, zoals O’Keane het zegt: ‘Plaatsen zijn ankers voor onze herinneringen.’

2. Je leert dat herinneringen hun emotionele lading behouden

Zelfs iets wat je niet werkelijk hebt meegemaakt, kan later nog heftige emoties oproepen. O’Keane geeft het voorbeeld van een psychotische vrouw die denkt dat haar baby is overleden en begraven ligt onder een grafsteen.

Later, als ze hersteld is van de psychose, ervaart ze bij het zien van dezelfde grafsteen opnieuw een vergelijkbare heftige emotie.

3. Je ontdekt hoe hormonen je herinneringen beïnvloeden

De emotionele hersencircuits van vrouwen met een hoge oestrogeenspiegel (rond de ovulatie) reageren sterker bij het zien van een gewelddadig filmpje. Hun belangstelling wordt meer gewekt, hun emoties zijn intenser en ze onthouden de film beter.

Als je in die periode buitenproportioneel reageert, is het dan ook beter om je te richten op positieve dingen om nare herinneringen te voorkomen.

Veronica O’Keane, De geheugenfabriek. Hoe wij herinneringen vormen en hoe herinneringen ons vormen, Spectrum, € 22,99