Het maakt je weerbaar tegen modieus moralisme.

Is ‘natuurlijk’, ‘ecologisch’ of ‘biologisch’ voedsel bijvoorbeeld altijd beter? Dat hoeft helemaal niet, volgens de Vlaamse en Nederlandse filosofen die dit makkelijk leesbare boek over drogredenen schreven. Het leeuwendeel van de pesticiden die we binnenkrijgen, is gewoon door planten zelf geproduceerd. Wie dus suggereert dat voedsel per definitie gezond is omdat het onbewerkt uit de natuur komt, speelt retorisch vals spel.

Boek van de maand: Te voet. Hoe twee benen de mens verder brengen

Boek van de maand: Te voet. Hoe twee benen de mens verder brengen

De Ierse breinwetenschapper Shane O’Mara loopt met plezier dagelijks tienduizend stappen, en na ve...

Lees verder

Je gaat meer openstaan voor de ander.

Hoe vaak hoor je het niet: ‘Naar hem hoef je niet te luisteren, want hij hoort tot het verkeerde kamp.’ Iemand wordt bijvoorbeeld weggezet als bejaarde zeur of pessimist. Maar maakt dat dat zijn argumenten niet kloppen? Nee, natuurlijk niet.

Je leert hoe je iemand met een onwrikbare overtuiging toch kunt beïnvloeden.

Een VVD’er die milieumaat-regelen afwijst confronteren met kennis van klimaatexperts, heeft niet veel zin. Sterker nog, diegene zal zich waarschijnlijk alleen maar meer vastbijten in zijn eigen gelijk. De mens is namelijk geneigd de feiten naar zijn wereldbeeld te voegen. Wat wel werkt, is de ander wijzen op mensen uit zijn directe omgeving. Zeg je: ‘Ik ken VVD’ers die klimaatverandering wel serieus nemen’, dan zal de ander eerder openstaan voor je argumenten.

Maarten Boudry, Jeroen Hopster, Alles wat in dit boek staat is waar – en andere denkfouten, Polis, € 20,-