Wie dagelijks loopt – in een lekker tempo en liefst in de natuur, want dat levert extra pluspunten op – vaart daar op allerlei fronten wel bij. Het is goed voor onze spieren en houding en draagt bij aan de bescherming van de organen en een gezonde bloeddruk. Fysiek profiteer je er zelfs een stuk meer van dan van een paar keer per week sportschool, aldus O’Mara. Lopen kan namelijk altijd en overal en geeft minder blessures. En vanuit het idee dat ze al actief genoeg zijn, bewegen sportschoolgangers per saldo zelfs veel minder dan mensen die dagelijks wandelen. Juist de regelmaat van het lopen, en dan liefst meermalen per dag, houdt de processen gaande die zo goed voor ons zijn.

Esther Bergsma over de boeken die haar hebben geraakt

Esther Bergsma over de boeken die haar hebben geraakt

Esther Bergsma, hoogsensitief, sociaalwetenschappelijk onderzoeker en schrijfster, kiest de boeken u...

Lees verder

Lopen is onze natuurlijkste manier van bewegen, zegt O’Mara: het menselijk lichaam is er evolutionair het meest op ingesteld. En niet alleen op het fysieke vlak heeft wandelen een gunstige invloed. Het maakt vrolijker en creatiever, vermindert stress en depressieve gevoelens, verbetert ons geheugen en leervermogen en gaat breinveroudering tegen. Bovendien brengt het ons op allerlei plaatsen en verbindt het ons als we het samen doen.

Helaas lopen we steeds minder, constateert O’Mara. Op den duur heeft dat negatieve effecten en kan het zelfs tot persoonlijkheidsverandering leiden: je wordt er minder open, extravert en vriendelijk van. Volgens de breinonderzoeker is dagelijks naar je werk of school wandelen al prima. En beter dan fietsen, want juist door te lopen maak je spierbewegingen die specifieke breingebieden stimuleren. In zijn boek Te voet is de boodschap vanaf de eerste pagina dan ook duidelijk: er moet zo snel mogelijk meer gewandeld gaan worden. De uitgebreide hoofdstukken over de evolutionaire geschiedenis van het lopen en de complexe fysiologie die daarbij komt kijken, voeren misschien wat ver, maar verder is Te voet een overtuigende en gepassioneerde ode aan het lopen. O’Mara’s boek maakt dat je zelfs met het stormachtigste winterweer nog zin krijgt in een flinke wandeling.

Shane O’Mara, Te voet. Hoe twee benen de mens verder brengen, De Bezige Bij, € 21,99