Het helpt je wreedheid te begrijpen. De beroemde Britse psycholoog Baron-Cohen beschrijft hersenonderzoek dat aantoont dat zeker tien belangrijke breingebieden betrokken zijn bij het ontstaan en ervaren van empathie. Bij sommige mensen loopt dit ‘empathiecircuit’ niet lekker; daardoor kunnen ze zich slecht verplaatsen in anderen en worden ze eerder agressief.
Je leert potentieel kwetsende mensen te herkennen. Een checklist in het boek helpt bij het identificeren van mensen die alleen aan zichzelf denken, zoals mensen met narcisme, psychopathie en borderline. Dat kan van pas komen omdat dit soort mensen je kunnen uitbuiten, kwetsen of misbruiken. De auteur maakt echter ook duidelijk dat niet iedereen met weinig empathie immoreel is. Zo tonen mensen met het syndroom van Asperger vaak weinig belangstelling voor anderen, maar ze hebben vaak wel een sterk ontwikkeld idee van wat goed en slecht is, en daar houden ze zich ook aan.
Er staan twee leuke, wetenschappelijk onderbouwde tests in. Met de ene ontdek je in welke mate je zelf aandacht hebt voor anderen en rekening houdt met hun belangen: je empathiequotiënt oftewel EQ. De andere test is misschien nog leuker, want daarmee kun je het empathiequotiënt van je kind bepalen. Is je kind empathisch of heeft het vooral oog voor zichzelf?
Simon Baron-Cohen, Nul empathie. Een theorie over menselijke wreedheid, Nieuwezijds, € 19,95