U scheldt uw baas de huid vol of werkt op één avond drie Bonbon Blocs naar binnen. Oververhitte emoties kunnen u dingen laten doen waar u later spijt van hebt. Om beter om te gaan met dergelijke emoties, schreef Scott Spradlin Je emoties de baas. Nooit meer overmeesterd door je gevoelens. Volgens Spradlin zijn emoties niet alleen gevoelservaringen, maar ook gedachten en gedragsneigingen. Als u iets voelt, denkt u daar immers ook iets bij (bijvoorbeeld: ‘Wat een domper!’) en heeft u de neiging iets te doen (bijvoorbeeld uw partner een veeg uit de pan geven).

Volgens de auteur kunt u het beste omgaan met deze gevoelens, gedachten en gedragsneigingen door aandachtgerichtheid te beoefenen. Dat wil zeggen: u wordt uw emoties de baas door ze te observeren, voor uzelf te verwoorden, en ze te ervaren zonder ze te veroordelen. Om emoties vervolgens minder intens te maken, moet u zich gedragen op een manier die tegenstrijdig is met uw emotie. Kookt u bijvoorbeeld van woede, ga dan niet vloeken, maar zing mee met de radio of vertel uw partner dat u van hem houdt. Door dergelijk tegengesteld gedrag denken uw hersenen dat u niet boos bent, maar blij of ontspannen, en daardoor

vermindert de intensiteit van de oorspronkelijke emotie.

Het boek bevat veel praktische oefeningen die zijn gebaseerd op de dialectische gedragstherapie (dgt), een methode die cognitieve gedragstherapie combineert met oosterse zen-technieken. Die aanpak lijkt bij uitstek geschikt voor het aanpakken van oververhitte emoties. dgt is al effectief gebleken bij de behandeling van mensen met een borderline-persoonlijkheidsstoornis, die zeer intense emotionele pieken hebben.

Maar niet alleen negatieve emoties, ook positieve emoties geven soms problemen. Intense opgewektheid kan leiden tot manische uitspattingen, en obsessieve liefde tot afhankelijkheid en ziekelijke jaloezie. Aan die verschijnselen besteedt Spradlin weinig aandacht. Toch lijken de principes van de dgt ook daarop toepasbaar. Hetzelfde geldt voor onderkoelde emoties: aandachtgerichtheid kan eveneens helpen om je bewuster te worden van emoties die je geneigd bent weg te stoppen. Daarover hopelijk meer in een volgend boek.

Je emoties de baas. Nooit meer overmeesterd door je gevoelens, Scott Spradlin, Thema, € 19,50