Hoe komt het dat het ene kind het opmerkelijk goed doet na een scheiding, terwijl het andere te maken krijgt met gedragsproblemen, slechte schoolprestaties of een verminderd zelfvertrouwen? Voor een groot deel wordt dat bepaald door zijn of haar veerkracht: het vermogen te overleven, te herstellen, te volharden of zelfs te groeien na confrontatie met schokkende gebeurtenissen. Volgens de Amerikaanse psycholoog Suniya Luthar, die onderzoek deed naar kwetsbaarheid en veerkracht bij kinderen, gaat het om een reactiepatroon waarbij er bij een aanzienlijke bedreiging van het welzijn toch een positieve aanpassing plaatsvindt. Zo kan een kind ook na nare ervaring als scheiding van de ouders weer plezier in het leven vinden.
Zo vergroot je de veerkracht van je kind
- 1232 woorden
- 7 minuten leestijd
Oma die ziek wordt, de hond die overlijdt, een pestend klasgenootje of je ouders die scheiden. Elk kind krijgt vroeg of laat te maken met tegenslag. Hoe het daarmee omgaat, is een kwestie van veerkracht. En die kun je samen vergroten.
Meer weten over dit thema? Bekijk Trauma
Deel dit artikel:
Geschreven door
Deirdre Enthoven
Deirdre Enthoven studeerde psychologie. Ze is gefascineerd door het gedrag van mensen, haar keuzes voor sociale psychologie en de journalistiek sluiten hier naadloos op aan.
12 september 2019 |
Laatst gewijzigd op 17 augustus 2020