Mama’s warme handen

Massage maakt baby’s ontspannen en gezond. Ze slapen er dieper door, ontwikkelen zich sneller en zijn alerter en gelukkiger, blijkt uit onderzoek. Waarin schuilt de kracht van aanraking?

Stel u het volgende voor. Vanwege een onverwachte zakenreis bent u op stel en sprong afgereisd naar een onbekend werelddeel. Onvoorbereid staat u ineens te midden van nieuwe mensen, vreemde geuren, andere geluiden en schreeuwende kleuren. U doet continu nieuwe indrukken op, maakt lange dagen en heeft nauwelijks de mogelijkheid u af te sluiten. Communiceren met anderen is vrijwel onmogelijk, terwijl u wél van hen afhankelijk bent. Ondanks de uitputting wordt u ’s nachts om de haverklap wakker van pijntjes, honger of uw overlopende hoofd.

Stressvol?

Welkom in de wereld van een pasgeborene.

Waterstraal

Het leven buiten de veilige baarmoeder brengt een hoop spanning mee voor een baby. De Amerikaanse ontwikkelingspsycholoog Tiffany Field ontdekte dat babymassage die stress kan verlichten. Bovendien bevordert massage de groei en ontwikkeling en wordt het contact tussen ouder en kind ermee verstevigd, zo blijkt uit Fields onderzoek.

Als je naar babymassagecursist Inge en haar zoontje Timo (zes weken) kijkt, geloof je dat meteen. Met zijn armpjes slap langs zijn lijf, zijn hoofd op mama’s knieën en zijn ogen halfdicht laat Timo zich de zojuist gestarte massage volledig welgevallen. Inge straalt, haar ogen verliefd op haar zoontje gericht, met als enige zorg de

Log in om verder te lezen.
auteur

Peggy van der Lee

Groeien dankzij geworstel. Een prima samenvatting van waar ik het liefst over schrijf. Niet dat ik speciaal van geworstel houd, maar ontkom jij eraan? De baan die niet meer bij je past, de relatie die deuken oploopt, de gezondheid die hapert.

» profiel van Peggy van der Lee

Dit vind je misschien ook interessant

Verhaal

Waarom vriendjes belangrijk zijn

We willen allemaal graag dat onze kinderen gelukkig zijn, maar in hoeverre heb je daar als ouder inv...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Test

Ontdek je liefdesstijl

'Mensen hebben vaak geen idee hoe ze zich gedragen in een relatie'.

Lees verder
Advies

Onze kleinzoon pikte geld

Lees verder
Artikel

Wat voor ouder bent u?

Lees verder
Artikel

Als je het minst favoriete kind bent

Lees verder
Advies

‘Hoe voorkom ik die drama’s rondom huiswerk?’

Lees verder
Advies

Hoe slecht is playstation voor een kind?

Lees verder
Artikel

Als je kind steeds om een beeldscherm vraagt

Lees verder