Even eerlijk: hoe goed snap je waarom er om komkommers in de supermarkt plasticfolie zit? Wat voor stoffen E-nummers eigenlijk zijn en wat ze in ons lichaam doen? Wat de opvang en integratie van een vluchteling nu echt kost en oplevert? En hoe goed begrijp je de techniek waarmee gewassen genetisch worden gemodificeerd?

7 tekenen dat je slimmer bent dan gemiddeld

Natuurlijk zijn niet alle intelligente mensen hetzelfde. Toch blijken sommige persoonlijkheidskenmer...

Lees verder

Dat valt waarschijnlijk vies tegen. Toch is de kans groot dat je een duidelijke mening over die verschillende onderwerpen hebt. Misschien probeer je zelfs wel op sociale media anderen te overtuigen van je gelijk.

Wees gerust, je bent niet de enige. Integendeel: net als vrijwel iedereen om je heen lijd je vrijwel zeker aan wat cognitief psychologen de ‘kennisillusie’ of ‘illusie van begrip’ noemen: we denken dat we de wereld om ons heen veel beter begrijpen dan we daadwerkelijk doen. Twee van die cognitief psychologen, de Amerikaanse hoogleraren Steven Sloman van de Brown-universiteit en Philip Fernbach, publiceerden er dit jaar een boek over: The knowledge illusion; why we never think alone.

Log in om verder te lezen.