Opruimen voor adhd’ers

De meeste ADHD’ers komen buitenshuis best geordend over, maar hun privéleven lijdt onder uitstelgedrag en bewaardrang. Dat geldt ook voor Fred, en zijn moeite met zelforganisatie raakt het hele gezin. Tijd voor een personal organizer. ‘ADHD’ers zijn vooral bezig met het verplaatsen van spullen.’

Een lichte woonkamer vol vrolijk blauw gebeitste meubels. Voor de serredeuren een uitnodigend grote eettafel, bloemen op het tafeltje bij de bank, en in de hoek naast de piano een stoere Fender-basgitaar. Terwijl bewoonster Marieke Roderven haar zelfgebakken rabarbertaart aansnijdt, kijkt Anne von Zboray aandachtig om zich heen. ‘Dit valt ontzettend mee,’ zegt ze dan. ‘Ja, gelukkig hebben we grote kasten,’ antwoordt Marieke Roderven.

Achter in de kamer lacht zachtjes Fred Roderven, Mariekes man. Maar hij zegt nog even niets. Het is vooral voor hem dat Anne vandaag hier is, en hij is er merkbaar nog niet helemaal uit of hij dat fijn vindt of een verschrikking. Want straks zal Anne zíjn kamer zo aandachtig bekijken. De zolderkamer die bedoeld was als plek waar hij in alle rust bezig kon zijn met muziek, maar waar in de praktijk hooguit ruimte is om met ingetrokken buik achter de computer te kruipen.

‘We gooien er nu alles neer wat beneden in de weg ligt,’ heeft Marieke in een voorgesprek al opgebiecht, ‘het is er toch al een rommel.’ Anders gezegd: wat in de woonkamer prima onder controle lijkt, kookt op zolder met dubbele kracht over.
‘We slagen

Log in om verder te lezen.
auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Late diagnose – meer lezen

Lees verder
Branded content

Moe? 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Artikel

Daarom werd ik coach: ‘Ik krijg echt energie van coachen’

Nicole Smeenk (40) werkte vijf jaar geleden in de marketing en wist nog helemaal niet dat ze coach w...

Lees verder
Advies

Hoe krijg ik mijn puberdochters aan het opruimen?

Lees verder
Artikel

Hou je hersens erbij!

Lees verder
Artikel

Waarom opruimen zo lastig is

Lees verder
Artikel

Alles onder controle?

Lees verder
Artikel

Hyperactiviteit verrijkt je leven!

Lees verder
Artikel

Niks mis met uitstelgedrag

Lees verder