Susan Bögels, hoogleraar Family Mental Health en Mindfulness aan de Universiteit van Amsterdam, ontwikkelde een training voor kinderen met ADHD en hun ouders, die – bewezen – rust brengt in gezinnen.

Mindful ouderschap bij ADHD

Bögels geeft alvast drie concrete tips:

  1. Observeer je kind een paar minuten met een beginners mind, alsof je dit kind voor het eerst ziet. Doe dit mindful: bewust, in dit moment, en zonder oordeel. Gebruik je zintuigen: zien, horen, ruiken, voelen.
  2. Eet de eerste hap van de gezinsmaaltijd met aandacht. Zeg: ‘We gaan de eerste hap eten alsof we marsmannetjes zijn en dit eten nog nooit hebben gezien.’ Kijk, ruik, voel en proef. Door de gerichte aandacht kan er een moment van rust ontstaan.
  3. Hoe rustiger de ouder, hoe rustiger het kind. Neem daarom op lastige momenten drie minuten adempauze: ga rechtop zitten (of staan), breng je aandacht naar binnen, en merk op hoe het met je gaat. Zeg tegen jezelf: het is oké, laat het me voelen. Volg dan drie ademhalingen met volle aandacht, de hele weg naar binnen en naar buiten.

Accepteer de hyperactiviteit en impulsiviteit van je kind op dezelfde manier als je het zou accepteren dat je kind blind of doof zou zijn. Pas vanuit werkelijke acceptatie kan begrip en verandering ontstaan.

Meer over mindful ouderschap kun je lezen in Mijn mindfulness-aandachtsboek (werkboek), Lannoo Campus. De trainingen worden aangeboden op uvaminds.nl/behandelingen/adhd/