De eindeloze tijd

  • 1705 woorden
  • leestijd is
  • 9 minuten
Hoe kan het dat de heenweg altijd langer lijkt dan de terugweg, en dat de laatste dagen van die eindeloze vakantie voorbijvliegen? Over tijdsbeleving, uren en seconden in ons brein. Plus: tips om uw leven mentaal te rekken.

Alleen al in het eerste uur van de dag heb ik elf keer op een klok gekeken, telde ik vanmorgen. Elke keer ging mijn oog naar wekkers en stationsklokken, om te checken of ik nog op schema lag – en of de treinen nog op schema lagen. In ons volgeplande westerse leven kunnen we niet meer om de klok heen: we willen op tijd op afspraken en vergaderingen verschijnen, deadlines halen, de quiche niet te kort en niet te lang in de oven laten staan, de televisie aanzetten als onze favoriete serie begint. Elke dag kijken we daarom ontelbare keren hoe laat het is, en stemmen we ons tempo daarop af: moeten we ons haasten, of hebben we nog even?

Training

Mindfulness

Lees verder

Dat we zo afhankelijk zijn van de klok, komt doordat we van onszelf niets hebben dat ons vertelt hoe laat het is. Lang zijn wetenschappers in ons lichaam op zoek geweest naar het ‘zintuig voor tijd’, net zoals we dat hebben voor smaak, warmte, geur en geluid. Maar het was nergens te vinden.

Toch hebben we wel een innerlijk gevoel voor het verstrijken van de tijd: we kunnen bijvoorbeeld inschatten hoelang iets duurt of hoelang iets geleden is. Ons gevoel houdt


auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles
  • Meer over

    Mindfulness

    Alles steeds met een frisse blik bekijken, dat is het geheim van een mindful leven. Het is geen trucje of techniek waarmee je even iets ‘fikst’, maar een levenswijze die voor veel mensen – bewezen – heilzaam is.

    Bekijk dit thema

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Rob Brandsma: ‘Onze geest is een knagend konijn’

Psycholoog en orthopedagoog Rob Brandsma heeft een eigen praktijk voor coaching, training en therapi...

Lees verder
Kort

Leugenachtige expats?

Een tijdje in het buitenland verblijven gold altijd als een positief puntje op je cv. Zo stimuleerde...

Lees verder
Kort

Zo geniet je meer van seks

Lees verder
Artikel

Anne Speckens: ‘Nare emoties hoeven je leven niet te bepalen’

Lees verder
Artikel

Mindful werkt beter

Lees verder