6 mindfulness-oefeningen voor thuis

  1. Richt voordat je ’s ochtends uit bed stapt en voordat je gaat slapen de aandacht op je ademhaling. Haal vijf keer aandachtig adem.
  2. Kies een dagelijkse bezigheid en doe die met aandacht, zoals werken in de tuin, douchen, aankleden. Doe het zo langzaam dat je je bewust bent wat je voelt, ziet, hoort, ruikt en proeft.
  3. Ga rustig zitten en merk hoe je gedachten vanzelf komen en gaan. Beschouw ze als gebeurtenissen die het heden ‘in- en uitstromen’.
  4. Je kunt mindfulness ook trainen door met aandacht te praten en luisteren tijdens gesprekken met anderen. Merk op wanneer je gedachten afdwalen, bijvoorbeeld naar wat je straks wilt gaan zeggen. Probeer niet te oordelen over het gesprek of de inhoud van wat er gezegd wordt.
  5. Stuit je op vervelende gedachten en gevoelens, leg die dan vriendelijk naast je neer, zonder ze voor waar aan te nemen of naar een oplossing te zoeken.
  6. Neem regelmatig drie minuten ‘ademruimte’ tijdens je bezigheden. Je kunt oefenen met mindfulness door jezelf drie vragen te stellen: Hoe gaat het met me? Hoe is mijn ademhaling op dit moment? Hoe voelt mijn lichaam?

Zo kun je mindfulness trainen

Uit onderzoek blijkt dat oefeningen in mindfulness de kwaliteit van leven aanzienlijk verbetert en dat het effect ervan lang aanhoudt. Ook heeft de training positieve effecten op mensen met chronische pijn, hartklachten, angststoornissen, depressie en slaapproblemen.

Wil je graag uitgebreider kennismaken en oefenen met mindfulness? Volg onze online training Mindfulness