Mossen, mist, mindfulness

  • 2485 woorden
  • leestijd is 13 minuten
Meer rust in een hectisch gezinsleven: precies wat redacteur Anne Pek nodig heeft. Dus op met man en kind naar een mindfulnesscursus op Texel. Maar nog voor het uitwaaien kan beginnen, steekt de stress alweer de kop op.

Rozijnen kunnen geluid maken

Nee, ik kom niet uit de coffeeshop gerold. Ik ben op een mindfulness-midweek met mijn man en dochter. Dit is mijn eerste avond, en dit mijn eerste leermoment: dat rozijnen behalve een geur, kleur en smaak ook een klank hebben.

"Verwacht niet dat na deze cursus alles ­helemaal anders zal zijn. Mindfulness staat voor loslaten – ook van de gedachte dat het perfect kan worden."

-

Grappig dat het me zo verrast, want ik heb al vaak over de rozijnoefening gelezen. Het is de beroemdste oefening uit de mindfulness, en doorgaans – net als hier – de aftrap van een training. Ze laat je dan ook meteen goed ervaren waar mindfulness voor staat. Door je tien minuten op een rozijn te concentreren alsof je er nog nooit een hebt gezien, ontdek je niet alleen de rozijn opnieuw. Je ontdekt ook wat open aandacht kan doen. Hoe zo’n frisse blik rust in je hoofd kan geven.

Dat alles wist ik al, toen ik ons drieën opgaf voor deze week, en toen ik deze rozijn in handen kreeg. O ja, dacht ik, die oefening, natuurlijk. Dus kijk ik braaf naar het vruchtje in mijn handpalm, ruik ik eraan en houd ik hem tegen het licht. Tjonge, een rozijn. Tja.

Tot trainster Mirjam Spijker suggereert dat we ons niet hoeven te beperken tot kijken, voelen,

Log in om verder te lezen.

Boekentip

Mindful Familiewerkboek

Milena Hilstra & Mirjam Spijker
auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Helpt mindfulness bij slaapproblemen?

Lees verder
Interview

Verschil tussen gevoelsleeftijd en kalenderleeftijd

Hoe ouder we worden, hoe groter het gat tussen onze kalenderleeftijd en gevoelsleeftijd, laat onderz...

Lees verder
Artikel

Zo begin je de dag goed

Lees verder
Kort

Werken rustgevende geluiden?

Lees verder
Test

Hoe mindful ben je in bed?

Lees verder
Artikel

Rob Brandsma: ‘Onze geest is een knagend konijn’

Lees verder
Interview

Arie Boomsma: ‘Echt aanwezig zijn maakt het leven waardevoller’

Lees verder
Training

Rust in je hoofd

Lees verder