Nog een paar minuten wandelen en dan ben je er eindelijk: boven op de berg. Het mooiste uitzichtpunt van de streek. Links ligt een fluweelgroene vallei op je te wachten. Rechts de meanderende rivier door het dal langs de speelgoedhuisjes. En besneeuwde bergen aan de overkant. Alle ingrediënten voor een verpletterende indruk zijn aanwezig. Dan zet je eindelijk de laatste stap het rotsplateau op en… grijpt meteen naar je camera.

Zonde?

Veel mensen vinden van wel.

Die zeggen: haal die camera er nou eens tussenuit! Zo kun je het landschap toch helemaal niet op je laten inwerken? Maar niets is minder waar, ontdekte de Californische psycholoog Kristin Diehl. Zij liet 2000 mensen in 9 verschillende experimenten foto’s nemen tijdens etentjes, bustours en museumbezoek.

Vijf oude wijsheden voor een zen-zomer

Vijf oude wijsheden voor een zen-zomer

Het regent, de kinderen maken ruzie of de accommodatie valt tegen. Wie er met wijsheid naar kan kijk...

Lees verder

Waarom is het een goed idee om je camera in de buurt te hebben?

‘Wat we ontdekten is dat fotograferen je betrokkenheid bij de ervaring vergroot. Je gaat er meer in op. En die grotere betrokkenheid zorgt weer voor meer plezier in wat je aan het doen bent.’

Mindfulness training
Training

Mindfulness training

  • Leer omgaan met stress
  • Krijg meer aandacht voor het nu
  • Met Gids voor een Langzaam Leven cadeau
Bekijk de training
Nu maar
99,-

Maar het is toch niet erg mindful om meteen die camera te pakken?

‘Toch wel. Ons onderzoek laat zien dat fotograferen de aandacht niet afleidt van wat zich werkelijk afspeelt. Integendeel zelfs. Met het nemen van foto’s richt je je aandacht meer op wat je aan het ervaren bent.’

Behalve als je meteen gaat kijken of de foto’s wel gelukt zijn.

‘Precies. En de mislukte foto’s ter plekke alvast begint weg te gooien, zoals een deel van onze onderzoeksgroep deed. Dan gaat het hele effect verloren. Dat is dus geen goed idee.’

Sommige mensen zijn heel druk met het componeren van de beste Instagram-foto.

‘Er is niks mis met jezelf afvragen of je foto leuk genoeg wordt om te plaatsen op de sociale media: vooruitlopen op wat je gaat delen vergroot ook je plezier. Hoewel het niet zo vreugde-verhogend is als foto’s maken voor jezelf.’

Wanneer kun je die camera beter in je zak laten zitten?

‘Als je iets aan het doen bent wat al heel actief is. In een van de experimenten volgden deelnemers bijvoorbeeld een kunst- en ambachtenworkshop. Gingen ze tussen dat handwerk door foto’s maken, dan verhoogde dat niet speciaal het plezier.’

Bron: Kristin Diehl e.a., How taking photos increases enjoyment of experiences, Journal of Personality and Social Psychology, 2016

7 dagen mindful fotograferen

Probeer een week lang elke dag mindful door het leven te gaan door met een bepaalde focus te fotograferen. Deze opdrachten van fotograaf en coach Anja Zwanenburg helpen je daarbij.

Maandag  Inzoomdag
Fotografeer een zandkorrel op het strand. Een bladnerf in het bos. Een dauwdruppel in een grasveld. En zoom in tot er niks meer in te zoomen valt.

Dinsdag  Bewegingsdag
Willen de kinderen trampolinespringen? Gaat je partner surfen? Of komt de Tour de France voorbij? Mooi. Al spelend met de camera leg je vandaag elke beweging vast.

Woensdag Nieuwe blik-dag
Kijk met andere ogen naar de dingen om je heen. Kun je er iets nieuws in ontdekken? Een gezicht in een boom, dansende poppetjes in een spinnenweb, een leeuw in een wolk… Laat je fantasie de vrije loop.

Donderdag Marktdag
Breng vandaag een bezoekje aan de markt. Ruik, proef, luister, kijk: neem waar met al je zintuigen. En leg de mooiste vormen vast.

Vrijdag Kleurendag
Let vandaag extra op kleur. Kleuren hebben invloed op onze gemoedstoestand. Van de ene kleur worden we blij, van de andere somber. Waar word je vrolijk van?

Zaterdag Luisterdag
Ga ergens zitten of liggen en zet je favoriete muziek op. Luister er goed naar. Focus helemaal en ervaar wat jouw lievelingsmuziek met je doet. Maak er dan foto’s bij die er voor je gevoel goed bij passen.

Zondag Hartjesdag
Vandaag gaan we op zoek naar de liefde! Loop rond en focus op dit symbool. Kun je het ontdekken? Gekerfd in een boom, getekend in het zand, uitgeslepen in een steen, gevormd door de wind? Leg het vast.

Hier is niks te zien…

Sinds fotograaf Anja Zwanenburg mindful is gaan fotograferen, ziet ze veel meer. ‘Als ik voorheen ergens naartoe ging voor een opdracht waren er vaak zo veel dingen die mijn aandacht vroegen, dat ik nergens een goede foto in zag. Ik raakte binnen de kortste keren overprikkeld. Toen ben ik gaan mediteren. Ook in mijn werk. Want je concentreren op je ademhaling geeft rust, net als focussen op een onderwerp.

Ik gaf mezelf – en later ook mijn cursisten – heel concrete opdrachten. Bijvoorbeeld: kijk eens alleen naar hoe het licht op een onder­werp valt. Of: let vandaag enkel op ronde vormen. Of blijf binnen één vierkante meter en fotografeer wat daar te zien valt. Eerst hoor ik cursisten dan nog verzuchten: “Hier is niks te zien. Alleen laminaat…”  Maar na een uur moet ik ze er steevast uit trekken.

Zelf kan ik zo ook helemaal opgaan in wat ik aan het fotograferen ben. Al is het een grasspriet. En inderdaad, dat heeft veel plezier aan mijn leven toegevoegd. Al fotograferend kom ik in een zorgeloze staat van zijn, waarin helemaal geen ruimte is voor iets als gepieker of andere gedachten. Tegenwoordig ervaar ik die flow al zodra ik de camera oppak.

Mijn favoriete opdracht is: rondlopen met de blik van een klein kind. Doen alsof je alles voor de eerste keer ziet. Dat zijn we natuurlijk enorm verleerd. We vullen zo makkelijk in. Als volwassenen geven we alles een label. Maar als je weer kijkt als een kind kun je je pas écht verwonderen.’

Meer weten over de cursussen mindful fotograferen van Anja Zwanenburg? Kijk op mindful-fotograferen.nl.