Je verbonden voelen met anderen is belangrijk voor de aanmaak van bepaalde hormonen. Eén daarvan is oxytocine, beter bekend als het gelukshormoon. Dat stuurt vervolgens de aanmaak van serotonine aan, waardoor je je lekker voelt. Samen gaan oxytocine en serotonine stress tegen, verminderen ze angst en mogelijk zelfs de kans op depressie. Daarnaast wordt serotonine gelinkt aan je spijsvertering, eetlust, slaap, geheugen en seksuele gezondheid. Redenen genoeg om vandaag nog aan de slag te gaan met verbinding. Op deze zeven manieren, bijvoorbeeld.

TEST
Doe de test »

Ben je een binnenvetter?

1. Teken samen

Ja, echt. Ideaal om samen mindful bezig te zijn. Spreek met de ander af dat jullie hetzelfde onderwerp tekenen en laat je creativiteit de vrije loop. Maak daarna een foto van je tekening en mail of app die naar elkaar.

2. Maak een vriendschapsarmband

Hetzelfde item dragen zorgt ook voor verbinding. Of het nu kleding is of een sieraad. Denk bijvoorbeeld aan teamoutfits op het sportveld, maar ook aan armbanden. Herinner je het gele rubberen bandje van Livestrong nog? Met een vriendschapsarmband bereik je hetzelfde effect, maar dan op kleine schaal. Je hebt ze vast weleens gemaakt in je jeugd. Of van een ander gekregen. Het is heel simpel en dat maakt het – juist nu – zo’n fijne bezigheid. Met een paar gekleurde touwtjes of linten en wat vlechtwerk kom je al een heel eind.

3. Deel je Spotify-lijst

Muziek verbindt én het is een goede manier om je emoties te uiten. Ben je een binnenvetter, maar vind je het wel fijn wanneer een ander vraagt hoe het eigenlijk echt met je gaat? Door een muzieklijst met een bepaalde stemming te delen, geef je alvast een voorzet voor een goed gesprek. Omgekeerd geldt natuurlijk hetzelfde; pep elkaar op met vrolijke deuntjes. Of doe eens gek en houd een dansfeestje via Skype of Facetime. Want ook samen dansen zorgt voor de aanmaak van oxytocine.

4. Stuur een videoboodschap

Bellen, Skypen of Facetimen is natuurlijk hartstikke gezellig. Maar door een mooie videoboodschap te sturen, geef je de ander de mogelijkheid deze altijd terug te kijken. Zelfs midden in de nacht, als daar behoefte aan is. Deze vorm van communicatie kun je ook inzetten voor andere doeleinden. Een gezamenlijke ochtendmeditatie, bijvoorbeeld. Of als fijne afsluiter van de dag.

5. Speel online spellen

Er zijn genoeg online spellen die je samen kunt spelen om de dag op een leuke manier door te komen. Het houdt je in het moment en je leidt je hersenen af van negatieve gedachtestromen. Wordfeud is een populaire app waarbij je online Scrabbelt met je tegenstander.

Training

Training Houd me vast (voor jou en je partner)

  • Leer elkaar écht zien en begrijpen
  • Ontdek hoe jullie pijnlijke momenten uit het verleden kunnen loslaten
  • Officiële Emotionally Focused Therapy (EFT) training van Sue Johnson
  • Met het boek Houd me vast van Sue Johnson
Bekijk de training
Nu maar
€ 175,-

6. Glimlach naar voorbijgangers

Is het je ooit opgevallen dat je bijna onbewust teruglacht naar iemand die naar jou glimlacht? Lachen is één van de meest effectieve en simpele manieren om je met een ander te verbinden. Wedden dat je er iets moois voor terugkrijgt?

7. Deel foto’s van je dagelijkse bezigheden

Is het normaal gesproken zoete inval in je huis? Grote kans dat je de bedrijvigheid van alledag dan nu mist. Foto’s delen van kleine dagelijkse bezigheden is een mooie manier om je naasten te betrekken bij je doen en laten. Of het nu een foto is van een versgebakken appeltaart (bakken is overigens ook érg mindful) of een foto van je opgeruimde kledingkast. Je verbonden voelen lukt zelfs met de kleinste gebaren. Hierin vind je vaak het pure geluk.