Altijd gedacht dat bedriegen een menselijke activiteit is? Niets is minder waar.

Neem de uilvlinder, die een bijna fotorealistische ‘oogprint’ op zijn achtervleugels heeft. Daardoor ziet hij eruit als een starende uil, en daar zijn vlindereters als hagedissen en vogels bang voor.

Tactisch ingewikkelder is het bedrog onder stompstaartmakaken. Deze apen leven in strikt hiërarchische groepen, wat betekent dat seks alleen is weggelegd voor mannen hoog in de hiërarchie. Laaggeplaatste mannetjes hebben pech –tenzij ze het stiekem kunnen doen.

En dat kunnen ze, zo meldt een onderzoeker die een ‘laag’ mannetje betrapte met een makaakdame. Het stompstaartje had zijn partner meegelokt naar een afgelegen plekje, waar hij haar penetreerde.

Normaal gesproken gaat een en ander gepaard met lage bromgeluiden, maar voor de gelegenheid liet hij die achterwege. En tijdens het hoogtepunt van zijn partner hield hij zijn hand voor haar mond.

Besodemieteren

De natuur steekt nogal wat energie in misleiding. En als de natuur ergens energie in steekt, betekent het meestal dat het evolutionair voordeel oplevert. Dat is ook hier het geval.

Log in om verder te lezen.