Mindful kijken naar depressie

Een depressie is heftig en heeft grote impact. Hoe kan zo'n zachte methode als mindfulness je helpen ermee om te gaan?

Met aandacht en zonder oordeel stilstaan bij dit moment. Wie heeft daar zin in als hij gebukt gaat onder een depressie? Waarom zou je mindful in het hier en nu willen zijn als dat hier en nu wordt overheerst door sombere gevoelens?

Online training

Mindfulness

  • Bewezen effectief!
  • Leer omgaan met stress
  • Krijg meer aandacht voor het nu

bekijk de training
Nu maar
€ 67,50

Omdat dit juist een effectieve manier blijkt om anders te leren omgaan met een depressie, luidt het antwoord. Met ‘aandachtgerichte’ therapie leer je negatieve gevoelens te accepteren voor wat ze zijn, in plaats van energie te steken in het veranderen ervan.  Onderzoek wijst uit dat mindfulness-based cognitive therapy, ofwel MBCT, depressieve klachten vermindert en het risico op een nieuwe depressie verkleint. Niet door actief te gaan werken aan het bestrijden van negatieve emoties, maar juist door achterover te leunen en álle gevoelens toe te laten. Je heet alles wat zich aandient een warm welkom – ook de somberheid, vermoeidheid of het gevoel dat je niets waard bent.

Ruimte

Mindfulness helpt je je aandacht anders te richten, waardoor negatieve patronen worden doorbroken. De nare emoties zijn er nog steeds, maar je leert je er niet meer door te laten meeslepen. Er ontstaat ruimte waarin je zélf kunt kiezen hoe je op een moeilijke situatie of hardnekkig gepieker wilt reageren. Daardoor verdwijnen de gevoelens van machteloosheid die met een depressie gepaard gaan.
Zelf oefenen met milder kijken naar je negatieve gevoelens? De volgende opdracht helpt je om zonder oordeel te onderzoeken wat er in je lichaam en je geest gebeurt. Omdat hij maar 3 minuten duurt, kun je hem overal doen.

Online Masterclass Depressie

Hoe herken je een depressie? Wat is waar en niet waar over het gebruik van antidepressiva? Psychiater en onderzoeker Christiaan Vinkers gaat in deze live online masterclass in gesprek met collega Joeri Tijdink.
Wanneer: 20 maart om 20.00 uur
Duur: 60 minuten
Prijs: € 25,-
Meer informatie

Bronnen o.a.: J.R. van Aalderen e.a., The efficacy of mindfulness-based cognitive therapy in recurrent depressed patients (…), Psychological Medicine, 2012 / J.R. van Aalderen, Mindfulness-based cognitive therapy for recurrent depression, 2016 / Z.V. Segal e.a., Mindfulness en cognitieve therapie bij depressie, Nieuwezijds, 2013

Oefening: de 3-minuten-ademruimte

Minuut 1: hoe gaat het met je?
Vraag jezelf: hoe gaat het nu – op dit moment – met mij? Bekijk welke gedachten er door je heen gaan en welke gevoelens je bij jezelf opmerkt. Probeer je gedachten en gevoelens niet te veranderen of weg te drukken. Opmerken is genoeg, bijvoorbeeld door zacht hardop te zeggen: ‘Er is een gevoel van somberheid.’

Minuut 2: hoe is je ademhaling?
Breng je aandacht naar je adem en volg hoe deze via je neus je lichaam in- en uitstroomt. Het kan helpen om daarbij je hand op je buik te leggen. Dwalen je gedachten af? Geen probleem: breng je aandacht telkens kalm en vriendelijk terug naar je adem.

Minuut 3: hoe voelt je lichaam?
In de laatste minuut breid je je aandacht uit, van je adem naar je hele lichaam. Voel hoe je houding en je gezichtsuitdrukking zijn en of er ergens pijn of spanning zit. Ook hier geldt: je hoeft niets te veranderen aan wat je voelt. Vriendelijk opmerken en eventueel naar de pijn ‘toe ademen’ is genoeg.

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Stilte in je hoofd

We doen steeds meer op een dag, maar nog altijd minder dan we zouden moeten van onszelf. Hoe vind je...

Lees verder
Kort

Zo ga je om met zelfbeschadiging

Zelfbeschadiging is een taboe. Niet alleen voor jongeren die zichzelf beschadigen – naar schatting...

Lees verder
Artikel

Ontspannen en alert

Lees verder
Training

Rust in je hoofd

Lees verder
Artikel

Elektroshock beter dan pillen

Lees verder
Artikel

Hoge pieken en diepe dalen

Lees verder
Advies

Ik ben depressief, maar kan niet huilen

Lees verder
Verhaal

Een andere aanpak bij ADHD: mindfulness

Lees verder