De vraag

Wat doen pillen tegen ADD met mijn brein?

Hallo Reinoud,
Ik ben een student met ADD [een aandachttekort stoornis] ik ben sinds de zomervakantie begonnen met het slikken van Concerta. Nu ik me daar in verdiept heb kom ik veel nare verhalen tegen omtrent de hersenen.

Wat ik veelvuldig lees is dat ze de hersenen net zo 'kapot' maken als drugs. Wat is uw mening hierover? En heeft u ooit zoiets geconstateerd?
Groeten,
Leon

Het advies

Reinoud de Jongh

Hersenwetenschapper

Beste Leon,
Concerta is een langwerkende vorm van methylfenidaat (Ritalin is de merknaam van de kortwerkende variant), een stimulerend middel dat zorgt voor een verhoogde afgifte van de neurotransmitters dopamine en noradrenaline in het brein. Het wordt al sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw gebruikt om kinderen met ADHD en ADD te behandelen. Methylfenidaat heeft, net als elk geneesmiddel, bijwerkingen (die te vinden zijn in de bijsluiter), maar het zou niet op de markt zijn als het je hersenen kapot zou maken.

Er zijn wel zorgen over het effect van langdurig gebruik van methylfenidaat op een brein dat nog volop in ontwikkeling is. Zo zijn er aanwijzingen dat het in een kleine minderheid van de gebruikers op de lange termijn psychotische symptomen zou kunnen veroorzaken. Aan de andere kant ontdekten Amerikaanse en Canadese onderzoekers vorige maand dat stimulerende medicatie de hersenontwikkeling van kinderen met ADHD juist lijkt te normaliseren.

Tijdens de ontwikkeling van het brein is er eerst sprake van groei, tijdens de puberteit gevolgd door een periode van snoei [zie het artikel Het leven van je brein in het februarinummer]. Tijdens die snoeifase worden de onnodige verbindingen tussen hersencellen verwijderd, waarna het brein efficiënter functioneert.

Vergeleken met pubers zonder ADHD, bleek er in het brein van de ADHD’ers die geen pillen slikten wel érg rigoreus gesnoeid te worden. De hersenen van ADHD’ers die medicijnen gebruikten, ontwikkelden zich echter als die van de pubers zonder ADHD.

vriendelijke groet,
Reinoud de Jongh


  • Reinoud de Jongh is biopsycholoog en wetenschapsjournalist. In Psychologie Magazine schrijft hij al vijf jaar de maandelijkse rubriek ‘Breinbrekers’.

Meer lezen?

  • Reinoud de Jongh, Hersenkronkels, hoe uw hersenen u maken tot wie u bent, 2006, Uitgeverij Contact
  • Reinoud de Jongh, Breinfabels, Uitgeverij Contact

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Pijn in het brein

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Dromendagboek

Van dromen valt veel te leren. Zet de nachtelijke avonturen van je kind op papier en praat er samen ...

Lees verder
Artikel

Experiment: breng je brein in verwarring

Lees verder
Artikel

Toon me je brein…

Lees verder
Artikel

Chemo is slecht voor het brein

Lees verder
Verhaal

Een andere aanpak bij ADHD: mindfulness

Lees verder
Artikel

EVOLUTIE Fluisterende genen

Lees verder
Interview

Meer online informatie over ADHD

Lees verder