Minder empatisch door paracetamol

Paracetamol vermindert niet alleen je eigen fysieke pijn, maar ook je inlevingsvermogen voor de pijn en het verdriet van anderen, blijkt uit nieuw onderzoek.

Dat ontdekten psychologen van de Universiteit van Ohio. Paracetamol is een van de meest verkochte pijnstillers ter wereld. In de Verenigde Staten is het verwerkt in meer dan zeshonderd medicijnen tegen pijn. Bijna een kwart van de Amerikanen slikt elke week een middel waar paracetamol in is verwerkt.

De onderzoekers lieten in verschillende experimenten proefpersonen beoordelen hoeveel fysieke, emotionele of sociale pijn iemand anders had. De helft van de proefpersonen kreeg vooraf steeds een vloeistof met paracetamol, de controlegroep kreeg die niet.

TEST: HOEVEEL INLEVINGSVERMOGEN HEB JE?

Ze zagen onder andere een film van iemand die wordt buitengesloten, kregen een hard geluid te horen en moesten bepalen hoe vervelend anderen dat vonden en ze kregen een aantal verhalen voorgelegd waarbij iemand ernstig werd toegetakeld met een mes of verdriet had om de dood van zijn vader. De proefpersonen die paracetamol hadden gekregen schatten de pijn en het verdriet van de ander significant lager in dan de proefpersonen in de controlegroep.

Uit onderzoek blijkt dat de hersengebieden die actief zijn bij fysieke en emotionele pijn dezelfde zijn als die actief zijn wanneer we met iemand meeleven. Dat zou kunnen verklaren waarom het temperen van fysieke pijn verminderde empathie als bij-effect heeft. De onderzoekers zijn nu bezig om uit te zoeken of een andere populaire pijnstiller – Ibuprofen – hetzelfde effect heeft.

Bron: Dominik Mischkowski et al. From Painkiller to Empathy Killer: Acetaminophen (Paracetamol) Reduces Empathy for Pain, Social Cognitive and Affective Neuroscience, 2016
auteur

Manon Sikkel

» profiel van Manon Sikkel

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Het verschil tussen empathie en sympathie

Sommige mensen hebben heel veel empathisch vermogen, anderen juist heel weinig. Zo hebben psychopate...

Lees verder
Video

FLIRTTIPS: zo leg je het eerste contact

In deze video geeft singlecoach Meinou Lambeck 6 tips om het eerste contact te leggen met die leuke ...

Bekijk video
Verhaal

Wat niet weet…

Lees verder
Test

Hoeveel inlevingsvermogen heb je?

Lees verder
Kort

Mini-empathie-test

Lees verder
Artikel

Het empathische brein

Lees verder
Advies

Ik verdien meer medeleven met mijn ziekte

Lees verder
Advies

Hoe kan ik minder empathisch voelen?

Lees verder