Dat ontdekten psychologen van de Universiteit van Ohio. Paracetamol is een van de meest verkochte pijnstillers ter wereld. In de Verenigde Staten is het verwerkt in meer dan zeshonderd medicijnen tegen pijn. Bijna een kwart van de Amerikanen slikt elke week een middel waar paracetamol in is verwerkt.

De onderzoekers lieten in verschillende experimenten proefpersonen beoordelen hoeveel fysieke, emotionele of sociale pijn iemand anders had. De helft van de proefpersonen kreeg vooraf steeds een vloeistof met paracetamol, de controlegroep kreeg die niet.

TEST: HOEVEEL INLEVINGSVERMOGEN HEB JE?

Ze zagen onder andere een film van iemand die wordt buitengesloten, kregen een hard geluid te horen en moesten bepalen hoe vervelend anderen dat vonden en ze kregen een aantal verhalen voorgelegd waarbij iemand ernstig werd toegetakeld met een mes of verdriet had om de dood van zijn vader. De proefpersonen die paracetamol hadden gekregen schatten de pijn en het verdriet van de ander significant lager in dan de proefpersonen in de controlegroep.

Uit onderzoek blijkt dat de hersengebieden die actief zijn bij fysieke en emotionele pijn dezelfde zijn als die actief zijn wanneer we met iemand meeleven. Dat zou kunnen verklaren waarom het temperen van fysieke pijn verminderde empathie als bij-effect heeft. De onderzoekers zijn nu bezig om uit te zoeken of een andere populaire pijnstiller – Ibuprofen – hetzelfde effect heeft.

Bron: Dominik Mischkowski et al. From Painkiller to Empathy Killer: Acetaminophen (Paracetamol) Reduces Empathy for Pain, Social Cognitive and Affective Neuroscience, 2016