Wonderpillen

In vitamineshops, supermarkten, drogisterijen, op websites: overal kun je tegenwoordig breinpilletjes kopen. Veel mensen zijn er gek op. Ze kopen er intelligentie, concentratie, geheugenverbetering, een positieve stemming of kalme gedachten mee. Maar werkt het wel?

Heeft u dat nou ook? Dat u uit de trein komt en bent vergeten waar in die zee van staal u uw fiets heeft neergezet? Dat u niet meer weet hoe de cursus heet die uw partner volgt? Of dat u niet meer op de naam van het dochtertje van uw collega kunt komen? Ik ben nu 35 en bovenstaande situaties overkomen mij steeds vaker. Als kind dreunde ik moeiteloos rijtjes Duitse woorden en jaartallen op, en later, tijdens mijn studie, onthield ik met gemak de details uit vuistdikke boeken over psychofysiologie. Maar nu lijkt het monster van de vergeetachtigheid mij stevig in zijn greep te krijgen. Het is even pijnlijk als verontrustend.

Daarom: op naar de vitaminewinkel, naar een aardige mevrouw die een bril met gouden randjes draagt. Haar winkel is een wereld van gedempt licht, riekend naar een mengeling van esoterische olieën. ‘Deze zijn heel fantastisch’, zegt ze, terwijl ze me stralend aankijkt en als een goede fee het potje met ‘Brain Modulators’ omhooghoudt. ‘Veel klanten gebruiken dit middel en ze onthouden opeens veel en veel meer.’ Ze overhandigt me het donkere glazen potje: 83 euro voor een handjevol pillen, zie ik. ‘Het is ook voor jonge mensen

Log in om verder te lezen.
auteur

Edwin Oden

Ik schrijf heel graag. Het liefst mooie interviews waarin je de geïnterviewde ten diepste leert kennen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontdekkingen die worden gedaan in de psychologie. Neem bijvoorbeeld het breinonderzoek, waar revolutionaire technieken de laatste jaren geweldige inzichten hebben opgeleverd.

» profiel van Edwin Oden

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Het geheugen is het leven

Stel dat alles wat u meemaakt na een paar minuten uit uw geheugen verdwijnt en dat elke ervaring vol...

Lees verder
Branded content

Niet meer moe, 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Advies

Ben ik verslaafd aan betaalde seks?

Lang heb ik stiekem prostituees bezocht, maar dat wil ik al een jaar niet meer.

Lees verder
Advies

Mijn broer zorgt liever niet voor onze hoogbejaarde moeder

Lees verder
Artikel

Waarom kun je je op sommige dagen dingen slechter herinneren?

Lees verder
Artikel

7 tips voor een langer leven

Lees verder
Artikel

Hersenonderzoek Komt er een geheugenpil?

Lees verder
Artikel

Aandacht

Lees verder
Artikel

Breien met eiwitten

Lees verder