Wat je dromen vertellen – droomduiding 6

 • 380 woorden
 • leestijd is
 • 2 minuten
Je kunt leren van je dromen: ze weerspiegelen je levenshouding, je keuzes en de vragen die je bezighouden. Redacteur Janneke Gieles gaat op onderzoek uit.

 

Stuur je dromen

De Utrechtse droomonderzoeker Victor Spoormaker denkt zelfs nog een stapje verder. Als we in onze dromen op zoek gaan naar oplossingen, dan kunnen ze ons ook helpen om problemen op te ­lossen in ons wakkere leven, schrijft hij in zijn boek Droomsucces.

In dromen zijn we namelijk een stuk creatiever, redeneert hij. Overdag denken we vooral logisch, lineair en gericht. Een koffer inpakken? Geen probleem: lijstje maken, systematisch nagaan wat we nodig hebben, paspoort vooral niet vergeten, ligt in de bovenste bureaula. Maar in dromen denken we breed, associatief en onlogisch. Ik pakte bijvoorbeeld acht paar schoenen in, maar aan mijn paspoort dacht ik niet eens – en als ik eraan had gedacht, had ik het vast niet kunnen vinden.

Juist door die associatieve manier van denken kunnen we volgens Spoormaker in onze dromen op eindeloos veel nieuwe ideeën komen, waarbij we ons niet beperken tot wat logisch lijkt. Je kunt je dromen dus zien als een soort brainstormproces. Ze kunnen ideeën aandragen voor bijvoorbeeld studiekeuze, een originele vakantiebestemming of een manier om die ruzie bij te leggen.

De enige moeilijkheid: hoe zorg je dat de kwestie die je bezighoudt in je droom terechtkomt? Een redelijk eenvoudige methode is droomincubatie. Uit onderzoek is gebleken dat in onze dromen vooral die gebeurtenissen en vraagstukken terugkomen die ons emotioneel raken en waarmee we overdag intensief bezig zijn. Een verhuizing of een ruzie zien we eerder terug dan de aardappels die we hebben geschild.

Droomincubatie maakt gebruik van dit gegeven: door een kwartier voor het slapen zeer intensief aan iets te denken dat je persoonlijk raakt, en het vraagstuk op een vel papier te schrijven, vergroot je de kans dat het die nacht in je dromen terugkomt. Je denkt bijvoorbeeld aan het slepende conflict met de buurman, en droomt vervolgens over een klein, miezerig mannetje dat eigenlijk doods­benauwd voor je is. Dat brengt je misschien op het idee om hem wat milder te benaderen.

De kunst is vervolgens wel om je dromen te onthouden. En, waarschuwt Spoormaker: dromen geven geen kant-en-klare oplossingen voor je probleem, maar ze kunnen je wel nieuwe inzichten brengen.

Lees alles over het sturen van je dromen in Dossier dromen in het oktobernummer van Psychologie Magazine. Bestel hier het oktobernummer

Droomadviezen van experts

Lees door via 100% Digitaal

 • Toegang tot álle online artikelen
 • Altijd het nieuwste magazine
 • Korting op onze trainingen
Al vanaf €4,- per maand!
Al abonnee? Log in
auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles
 • Meer over

  Slapen

  Slaap geeft je lichaam rust en het lijkt erop dat het ook belangrijk is voor het functioneren van je geheugen. Als bonus krijg je er tijdens je slaap nog wat avonturen in de vorm van dromen bij. Maar wat als je de slaap maar niet kunt vatten?

  Bekijk dit thema

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

In mijn dromen leef ik in een verlaten wereld

Lees verder
Branded content

Geen fotomodel, toch verpletterend

Met deze wetenschappelijk bewezen schoonheidstips ben je onweerstaanbaar.

Lees verder
Advies

Is narcisme erfelijk?

Lees verder
Artikel

Tegen de vlakte door een grap

Lees verder
Kort

Wat nachtmerries onthullen over je leven

Lees verder
Artikel

9 nachtrustnieuwtjes

Lees verder
Advies

Wat betekent kleding in mijn droom?

Lees verder
Artikel

Alles uit de dag willen halen

Lees verder
Advies

In mijn slaap noemde ik de naam van een ander

Lees verder