Miniverpakking doet snoepen

Het lijkt zo logisch: je wilt afvallen, dus koop je tussendoortjes alleen nog in kleine verpakkingen. Maar Canadees onderzoek leert dat dat niet slim is. Uit een vijftal experimenten rees consequent hetzelfde beeld op: ‘lijnvriendelijke’ porties zetten mensen aan tot snoepen. Zeker mensen die toch al weinig waardering hebben voor hun eigen uiterlijk. Want hoe […]

Het lijkt zo logisch: je wilt afvallen, dus koop je tussendoortjes alleen nog in kleine verpakkingen. Maar Canadees onderzoek leert dat dat niet slim is. Uit een vijftal experimenten rees consequent hetzelfde beeld op: ‘lijnvriendelijke’ porties zetten mensen aan tot snoepen. Zeker mensen die toch al weinig waardering hebben voor hun eigen uiterlijk.

Want hoe lager de lichaamswaardering van de proefpersonen was, hoe meer ze hun zelfbeheersing verloren in het zicht van die kleine porties. De verklaring van de onderzoekers: mensen die gefocust zijn op hun overgewicht, zien miniverpakkingen als handige vorm van ‘externe controle’. Ze denken goed bezig te zijn – en gaan ‘dus’ lekker los.

When do consumers eat more? Journal of Marketing, nog te verschijnen

auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Hoe trek ik me minder aan van het schoonheidsideaal?

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Versterk de band met je kind

Wie goed wil omgaan met de angsten en onzekerheden van zijn kind, moet eerst die van zichzelf opruim...

Lees verder
Artikel

Zelfbeheersing gevraagd

Lees verder
Artikel

Lekker frutten

Lees verder
Kort

19% van de Britse studentes heeft een eetstoornis

Lees verder
Artikel

Vitamine DVD

Lees verder
Artikel

Wat zijn de aanraders?

Lees verder
Artikel

Naar bed in het lab

Lees verder