Onderzoekers van Maastricht University lieten proefpersonen in een heus restaurant dineren bij verschillende lichtsterktes. Wat bleek? De deelnemers ervoeren de smaken van het eten bij gedimd licht als minder intens dan bij feller licht.

Waarom we een brownie beter onthouden dan een salade

Je partner heeft dat bakje salade in de koelkast niet zien staan, maar weet feilloos de chocola acht...

Lees verder

Onderzoeker Kimberley van der Heijden: ‘Waarschijnlijk ben je je bij fel licht meer bewust van wat er op je bord ligt en proef je de ingrediënten daardoor intenser.’ Dat smaakbeleving zich aanpast aan de sterkte van het licht, kan ook te maken hebben met hoe de zintuigen in onze hersenen met elkaar samenwerken.

Tijdens het eten proef je met je mond én met je neus, maar ook je ogen voegen informatie toe over het eten. Van der Heijden: ‘Neurowetenschappers denken dan ook dat er een samenhang is tussen de intensiteit van de verschillende zintuigen, dus dat je bij feller licht ook fellere smaken proeft.’

Training

Mindful eten

  • Leer ontspannen omgaan met eten
  • Inclusief dagboek-app
  • Volg de training in je eigen tempo
Bekijk de training
Nu maar
€ 75,-
On the bright side. The influence of brightness on overall taste intensity perception, Food Quality and Preference, maart 2021