Eten met je zintuigen

Voedsel is een basisbehoefte en gelukkig heeft de evolutie ervoor gezorgd dat we eten lekker vinden. Maar waarom lusten we geen groene patat en wel groene groente? En wat maakt volvette yoghurt zo lekker? Eten is een evolutionair en cognitief spel van smaak, geur en kleur.

Traditie: Koffie met wortel

Onze cultuur heeft veel invloed op voedingskeuze en eetgewoonten. Van jongs af aan leert een kind wat wel en wat niet gepast is. Zo mogen sommige combinaties wel en andere niet. Bij koffie hoort een koekje en niemand zal je ooit een kop koffie met een worteltje voorzetten. Ook het tijdstip van consumeren is cultureel bepaald. De meeste Nederlanders eten ’s avonds een uitgebreide warme maaltijd, terwijl het in Zuid-Europese landen gebruikelijk is om ’s middags de zwaarste maaltijd van de dag te nuttigen. Door onze socialisatie is het zelfs mogelijk dat wij gezond voedsel niet meer als zodanig herkennen. De meeste westerse mensen moeten er niet aan denken om insecten of ratten te eten, terwijl dat in sommige niet-westerse landen heel gebruikelijk is. Met de smaak en de voedingswaarde van insecten en ratten is dan ook niets mis.

Uiterlijk: Glanzend appeltje

Grote glanzende rode appels spreken ons meteen aan, net zoals diepgroene, stevige bladgroente. Deze uiterlijke kenmerken vertellen ons dat dit voedsel rijp is of vers. Van nature hebben mensen de neiging om vers en rijp voedsel te eten, omdat dergelijk voedsel meer voedingsstoffen bevat. Kwekers en fabrikanten spelen daar handig op in. Appels worden

Log in om verder te lezen.

auteur

Amber van der Meulen

» profiel van Amber van der Meulen

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Samen uit, later thuis

Eten en drinken hebben sterke sociale componenten. De Amerikaanse psychologen Robert Sommer en Jodie...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Kort

Bescheidenheid maakt leergierig

‘Dat weet ik eigenlijk niet’ – voor dat zinnetje is wel wat moed nodig.

Lees verder
Artikel

Douchen in het donker…

Lees verder
Artikel

We zijn wat we aten

Lees verder
Artikel

Meer mans met chocola

Lees verder
Artikel

‘Ik besef nog elke dag wat ik mis’

Lees verder
Artikel

Sluipmoordenaar in de keuken

Lees verder
Artikel

Het brein van Steven Pinker

Lees verder