Eten met je zintuigen

Voedsel is een basisbehoefte en gelukkig heeft de evolutie ervoor gezorgd dat we eten lekker vinden. Maar waarom lusten we geen groene patat en wel groene groente? En wat maakt volvette yoghurt zo lekker? Eten is een evolutionair en cognitief spel van smaak, geur en kleur.

Traditie: Koffie met wortel

Onze cultuur heeft veel invloed op voedingskeuze en eetgewoonten. Van jongs af aan leert een kind wat wel en wat niet gepast is. Zo mogen sommige combinaties wel en andere niet. Bij koffie hoort een koekje en niemand zal je ooit een kop koffie met een worteltje voorzetten. Ook het tijdstip van consumeren is cultureel bepaald. De meeste Nederlanders eten ’s avonds een uitgebreide warme maaltijd, terwijl het in Zuid-Europese landen gebruikelijk is om ’s middags de zwaarste maaltijd van de dag te nuttigen. Door onze socialisatie is het zelfs mogelijk dat wij gezond voedsel niet meer als zodanig herkennen. De meeste westerse mensen moeten er niet aan denken om insecten of ratten te eten, terwijl dat in sommige niet-westerse landen heel gebruikelijk is. Met de smaak en de voedingswaarde van insecten en ratten is dan ook niets mis.

Uiterlijk: Glanzend appeltje

Grote glanzende rode appels spreken ons meteen aan, net zoals diepgroene, stevige bladgroente. Deze uiterlijke kenmerken vertellen ons dat dit voedsel rijp is of vers. Van nature hebben mensen de neiging om vers en rijp voedsel te eten, omdat dergelijk voedsel meer voedingsstoffen bevat. Kwekers en fabrikanten spelen daar handig op in. Appels worden

Log in om verder te lezen.

auteur

Amber van der Meulen

Amber van der Meulen studeerde sociale psychologie en deed een opleiding tekstschrijven.

» profiel van Amber van der Meulen

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Voedsel voor de geest

Stijgt je IQ als je veel noten eet? Worden kinderen hyperdruk van felgekleurd snoepgoed, en kun je v...
Lees verder
Artikel

Voedsel voor de geest

Stijgt je IQ als je veel noten eet? Worden kinderen hyperdruk van felgekleurd snoepgoed, en kun je v...
Lees verder
Branded content

Hoe cadeaus geven je relaties kan verdiepen

Natuurlijk draaien kerst en Sinterklaas niet alleen maar om cadeaus, maar de feestdagen zijn wel het...
Lees verder
Branded content

Hoe cadeaus geven je relaties kan verdiepen

Natuurlijk draaien kerst en Sinterklaas niet alleen maar om cadeaus, maar de feestdagen zijn wel het...
Lees verder
Column

Column hoofdredacteur Sterre van Leer: hoe open moet je zijn...

Er zit een scene in het jarenvijftigdrama Revolutionary Road waarin Leonardo di Caprio met de trein ...
Lees verder
Column

Column hoofdredacteur Sterre van Leer: hoe open moet je zijn...

Er zit een scene in het jarenvijftigdrama Revolutionary Road waarin Leonardo di Caprio met de trein ...
Lees verder
Advies

Hoe stop ik mijn verlangen naar lekker eten

Voedsel is een basisbehoefte en gelukkig heeft de evolutie ervoor gezorgd dat we eten lekker vinden....
Lees verder
Artikel

Partnergeur vermindert stress

Gestrest? Vis een shirt van je partner uit de wasmand en ruik eraan.
Lees verder
Artikel

Koffie is zo slecht nog niet

5 redenen om meer koffie te drinken (+ een waarschuwing)
Lees verder
Interview

Traumapsycholoog over toekomst Jezidi-vrouwen

Jan Kizilhan (50) is net terug in Duitsland. Een paar dagen geleden zat de Duits-Koerdische psycholo...
Lees verder
Recensie

Liefde en overspel

Voedsel is een basisbehoefte en gelukkig heeft de evolutie ervoor gezorgd dat we eten lekker vinden....
Lees verder
Artikel

Experimenten voor op het strand

Waarom lui op uw handdoek blijven liggen als u het strand ook kunt gebruiken voor een paar verrassen...
Lees verder