De vraag

Narcistische echtgenoot

Beste Adrienne,
Wat doe je als je echtgenoot (en vader van jonge kinderen) narcist is, meedogenloos over je heen dendert en zijn eigen onvolkomenheden op een ander projecteert? Wat de kwestie moeilijker maakt, is dat hij de hele dag thuis is en zichzelf moeilijk kan bezighouden. Onverwachte boosheid en agressie keren steeds terug, net als de neiging 'je te pakken willen nemen'. Een en ander is vrijwel zeker terug te voeren op emotionele verwaarlozing in de jeugdjaren. Wij mogen als gezinsleden geen emoties hebben en zeker geen kritiek.

Groet en dank voor uw antwoord. Vicky V.Het advies

Adrienne Burgess

Beste Vicky,
Je zegt er niet bij waarom hij de hele dag thuis is. Maar of hij is werkeloos, of hij werkt 's nachts, of hij kan niet werken - en dat zijn allemaal redenen voor familieproblemen. Uit onderzoek blijkt dat er meer ruzies zijn in families waar onregelmatige diensten worden gedraaid. Ook blijkt dat werkloosheid een dermate groot verlies van zelfvertrouwen veroorzaakt, dat mensen er vaak kribbig en wanhopig van worden en soms proberen om te gaan met hun gevoel van machteloosheid en waardeloosheid door de baas te gaan spelen over hun gezinsleden. Ook mensen die niet kunnen werken vanwege lichamelijke of geestelijke problemen, vertonen vaak dergelijk gedrag, tot zijzelf en hun familie de situatie zoals die is, kunnen accepteren.

Ik zou ophouden met het analyseren van zijn kindertijd en bekijken hoe zijn huidige leven leuker en bevredigender kan worden, zodat zijn eenzaamheid en frustratie niet op jullie afgereageerd worden. Lees daarnaast hoofdstuk 4 van mijn boek eens. Daarin vind je allerlei strategieën om om te gaan met kwetsend gedrag van je partner. Het is STERK af te raden om je man te gaan bekritiseren: daardoor zal hij zich vooral gekwetst en boos voelen, waardoor hij zich alleen maar negatiever gaat gedragen. Mijn boek (en andere boeken over communicatieproblemen tussen partners) kan je leren om op andere manieren te krijgen wat je wilt: door veranderingen te bewerkstelligen in het gedrag van je partner.

Adrienne Burgess


Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Heb ik de verkeerde man gekozen?

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Zeven zinvolle zaterdagen

De zaterdag gaat meestal op aan hockeyles, huiswerk en kamer opruimen. Maar wat als je hem ook voor ...

Lees verder
Advies

Ik blijf bij mijn man omwille van de kinderen

Lees verder
Verhaal

Narcisme: Eenzaam in het middelpunt

Lees verder
Artikel

Narcist neemt (en krijgt) sneller de macht

Lees verder
Advies

In mijn slaap noemde ik de naam van een ander

Lees verder
Advies

Mijn vader accepteert mijn vriend niet

Lees verder
Artikel

Sleeping apart together

Lees verder