Wat is vitamine D en wat doet het?

Vitamine D is een groep prohormonen, waarvan de belangrijkste ergocalciferol (D2) en cholecalciferol (D3) zijn. Ze dienen als bouwstenen voor hormonen die diverse processen in het lichaam en de hersenen sturen.

6 adviezen om positiever te leven

6 adviezen om positiever te leven

Werd je vrolijk wakker vanochtend, optimistisch over de dag die voor je ligt? Of was je gestrest en ...

Lees verder

Onze huid maakt vitamine D aan onder invloed van zonlicht – maar op onze breedtegraad heeft de zon daar alleen in het late voorjaar en de zomer voldoende kracht voor. Bij ouderen en mensen met een donkere huid gaat de aanmaak trager. Voedsel bevat weinig vitamine D.

Welk bewijs ligt er?

Diverse onderzoeken legden een verband tussen een lage vitamine-D-spiegel en psychische klachten, waaronder depressie. Daarmee is niet bewezen dat vitamine-D-supplemementen helpen tegen depressie.

Wel zijn er aanwijzingen dat het aanvullen van een tekort je energieniveau kan doen toenemen.

Wie kan baat hebben bij vitamine D?

Onderzoekers schatten dat een op de drie kinderen en meer dan de helft van de ouderen in Nederland een vitamine-D-tekort heeft. Daarnaast heeft een deel van de Nederlanders een relatief lage spiegel, waarbij ook al problemen kunnen ontstaan.

Dit komt veel voor bij mensen met een donkere huid, mensen die weinig buiten komen en mensen die alleen met een dikke laag zonnebrandcrème naar buiten gaan. Supplementen kunnen dan zin hebben, al zijn er aanwijzingen dat zon beter werkt. Je vitamine-D-spiegel kan worden bepaald met een bloedtest.

Wat geeft je leven zin?
TEST
Doe de test »

Wat geeft je leven zin?

Is het veilig?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 10 microgram vitamine D is beslist veilig. Een langdurig veel hogere dosis kan schade aan hart, nieren en bloedvaten veroorzaken.

Waar moet ik in de winkel op letten?

Vitamine D3 (cholecalciferol) is de best opneembare vorm. Vrijwel alle supplementen bevatten tegenwoordig D3.