Wat is nou goed voor je én makkelijk vol te houden? Dansen, blijkt uit een meta-analyse van tien studies met in totaal 646 – voornamelijk vrouwelijke – deelnemers met overgewicht of obesitas.

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest
Training

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest

  • Leer je omgaan met overprikkeling en overspoeling 
  • Ontwikkel je meer lichaamsbewustzijn
  • Creëer je meer balans met behulp van de polyvagaaltheorie
Bekijk de training
Nu maar
69,-

Na minimaal drie maanden wekelijks tussen de 150 en 300 minuten dansen, was het vetpercentage van de deelnemers significant afgenomen. Ook hun BMI en hun lichaamsvormen (morfologie) verbeterde, vooral doordat hun buikomvang met gemiddeld 3 centimeter was geslonken.

En niet onbelangrijk: ze hielden het vol – het aantal afhakers was opvallend laag. Een verklaring is volgens de Chinese onderzoekers dat ze er plezier in hadden en lekkerder in hun vel zaten door het dansen.

Ook eerdere studies lieten al zien dat dansen een positief effect heeft op je stemming en zelfbeeld. Zo vermindert het angstklachten en sombere gevoelens.

Training Gezond en energiek in 10 stappen
Training

Training Gezond en energiek in 10 stappen

  • Stap voor stap naar jouw optimale leefstijl
  • Niet voor even, maar voor de rest van je leven
  • In samenwerking met hoogleraar Ingrid Steenhuis
Bekijk de training
Nu maar
99,-

Maar wat als je van nature niet de moves van JLo of Mick Jagger hebt? Vormen als zumba, salsa en streetdance zijn laagdrempelig en worden op veel sportscholen gegeven. Of ga ecstatic dancen, dan mag je helemaal bewegen zoals jij dat wilt. Liever geen pottenkijkers? Gordijnen dicht, muziek aan: the floor is yours.

PLOS ONE, januari 2024